OSN obvinila Mjanmarsko z etnických čistiek voči moslimskej menšine Rohingov

NETKY.SK • 24 November 2016, 16:01 • 2 min
OSN obvinila Mjanmarsko z etnických čistiek voči moslimskej menšine Rohingov

NEPJITO - Mjanmarské ozbrojené sily sa dopúšťajú etnických čistiek voči moslimskej menšine Rohingov v Jakchainskom štáte, čo spôsobuje útek jej príslušníkov do susedného Bangladéša. Pre stanicu BBC to dnes vyhlásil John McKissick z Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR).

slovakia

left justify in out

Mjanmarská vláda vykonáva operácie zamerané proti povstalcom od októbra, keď došlo ku koordinovaným útokom na pohraničnú stráž, spáchanie zločinov však vláda odmieta a tvrdí, že Rohingovia sami podpaľujú svoje domy. Novinári a humanitárni pracovníci majú zákaz vstúpiť do Jakchainského štátu.

 

Rohingovia, ktorých je približne milión, sú vnímaní mnohými z mjanmarskej budhistickej majority ako ilegálni migranti z Bangladéša. Hoci oficiálnou politikou Bangladéša je nepovoľovať ilegálnym migrantom prekračovať štátnu hranicu, tamojší rezort diplomacie potvrdil, že v krajine našli útočisko tisíce Rohingov.

 

Bezpečnostné sily v Mjanmarsku podľa McKissicka "zabíjajú mužov, masakrujú deti, znásilňujú ženy, vypaľujú dediny a nútia týchto ľudí prekračovať pohraničnú rieku"V Mjanmarsku sa vlani na jeseň konali prvé slobodné voľby za uplynulých 25 rokov. Jednoznačné víťazstvo v nich zaznamenala bojovníčka za ľudské práva Aun Schan Su Ťij a jej Národná liga za demokraciu (NLD).

 

Po voľbách prijala post šéfky diplomacie a hlavnej štátnej radkyne, čo je v Mjanmarsku de facto predsedníčka vlády. Jej kabinet však čelí medzinárodnej kritike ohľadom alarmujúcej situácie Rohingov v Jakchainskom štáte.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies