OSN: Obama na VZ OSN zdôraznil presadenie zákazu chemických zbraní v Sýrii

NETKY.SK • 24 September 2013, 17:14 • 2 min
OSN: Obama na VZ OSN zdôraznil presadenie zákazu chemických zbraní v Sýrii

NEW YORK - Americký prezident Barack Obama dnes v rozprave na Valnom zhromaždení OSN zdôraznil, že medzinárodné spoločenstvo musí presadiť zákaz chemických zbraní v Sýrii.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Obama tiež povedal, že Bezpečnostná rada OSN musí schváliť "silnú rezolúciu", aby bolo zabezpečené, že Sýria dodrží svoje záväzky ohľadom chemických zbraní. Ako ďalej informoval šéf Bieleho domu, Spojené štáty sú pripravené poskytnúť Sýrii ďalšiu humanitárnu pomoc za 340 miliónov dolárov. Vyzval ostatné krajiny, aby tiež prispeli.

V súvislosti so situáciou na Blízkom východe Obama poznamenal, že Spojené štáty sú pripravené využiť všetky prvky sily USA - vrátane vojenskej sily - aby zabezpečili americké záujmy v tomto regióne. Na margo americkej politiky na Blízkom východe a v severnej Afrike šéf Bieleho domu vysvetlil, že Washington uskutoční "priamu akciu", ak to bude nevyhnutné na elimináciu hrozieb, a použije vojenskú silu v prípade, že diplomacia zlyhá, uviedla tlačová agentúra Reuters.

Americký prezident zdôraznil, že USA chcú riešiť iránsky jadrový problém mierovými prostriedkami. Spojené štáty sú rozhodnuté zabrániť Iránu v získaní jadrovej zbrane, avšak nesnažia sa o zmenu režimu, skonštatoval Obama. V rozprave VZ OSN Obama ďalej povedal, že nariadil ministrovi zahraničných vecí Johnovi Kerrymu, aby spolu s ďalšími krajinami vyvíjal diplomatické úsilie o riešenie problému iránskeho jadrového programu, informovala DPA. V tejto súvislosti Obama poukázal na výroky iránskych lídrov, avšak podotkol, že zmierlivé slová musia byť doplnené krokmi, ktoré sú "transparentné a overiteľné". Pripustil, že prekážky možno budú priveľké, ale vyjadril rozhodnutie ísť diplomatickou cestou.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies