OSN: Nepál potrebuje okamžitú pomoc v sume 415 mil. dolárov

NETKY.SK • 29 Apríl 2015, 18:36 • 2 min
OSN: Nepál potrebuje okamžitú pomoc v sume 415 mil. dolárov

NEW YORK - OSN požiadala medzinárodné spoločenstvo o poskytnutie okamžitej pomoci pre zemetrasením zdevastovaný Nepál v sume 415 miliónov dolárov (377 mil. eur).

slovakia

left justify in out

Tieto financie sú naliehavo potrebné na zabezpečenie základných potrieb ľudí najviac postihnutých katastrofou, napísala agentúra AFP. V Nepále je podľa OSN nedostatok dočasných príbytkov, pitnej vody, potravín a zdravotníckych potrieb a liekov. Jamie McGoldrick, ktorý koordinuje pomoc OSN, konštatoval, že medzinárodné spoločenstvo postihnutým oblastiam pomáha, toto úsilie je však treba zvýšiť, aby sa pomoc dostala všetkým vrátane ľuďí žijúcich v odľahlých oblastiach. Mnohé najviac zasiahnuté obce sú v ťažko prístupných horských regiónoch, kam sa záchranári často ešte nedostali.

 

Sobotňajšie zemetrasenie si podľa OSN vyžiadalo vyše 5000 mŕtvych a 10 000 zranených, tento počet sa však pravdepodobne ešte zvýši. Celkovo zemetrasenie postihlo asi osem miliónov ľudí. Zničených bolo vyše 70 000 domov, ďalších asi 530 000 bolo poškodených. Až 2,8 milióna ľudí opustilo svoje domovy, väčšina z nich však pre obavy z ďalších otrasov. Dočasné príbytky potrebuje asi 500 000 ľudí. OSN odhaduje, že pitnú vodu a základné hygienické potreby je nutné poskytnúť pre asi 4,2 milióna ľudí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies