OSN: Nepál by si mal po zemetraseniach zobrať príklad z Mexika

NETKY.SK • 20 Máj 2015, 09:30 • 2 min
OSN: Nepál by si mal po zemetraseniach zobrať príklad z Mexika

KÁTHMANDU - Nepál by si mal v súvislosti s obnovou svojej infraštruktúry, ktorú poškodila séria ničivých zemetrasení, zobrať príklad z krajín, akou je Mexiko. Uviedol to dnes asistent generálneho tajomníka OSN Magdy Martínez-Solimán, ktorého citovala agentúra AP.

slovakia

left justify in out

V oblastiach s častým výskytom prírodných katastrof je podľa Martíneza-Solimána dôležité dobré územné plánovanie. Práve tomu sa Mexiko naučilo po silnom zemetrasení z roku 1985, pri ktorom zahynulo najmenej 9500 ľudí a ktoré zrovnalo zo zemou niektoré časti rovnomennej metropoly.

 

Martínez-Solimán tiež zdôraznil, že existujúce stavebné zákony v Nepále musia byť prísne presadzované.

Vláda v Nepále zakázala po sérii zemetrasení výstavbu nových budov po dobu dvoch mesiacov a plánuje preskúmať aktuálny stavebný zákon, píše AP.

 

Nepál zasiahlo 25. apríla prvé z dvoch ničivých zemetrasení, pričom dosiaľ si vyžiadalo 8442 mŕtvych. Druhá vlna otrasov zeme prišla 12. mája a pripravila o život 141 osôb. Podľa údajov nepálskej polície sa stali nedávne zemetrasenia pre celkovú tragickú bilanciu najväčšou prírodnou katastrofou v dejinách Nepálu.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona