OSN nedokázala ochrániť a pomôcť civilistom v Sýrii

NETKY.SK • 12 Marec 2015, 11:12 • 2 min
OSN nedokázala ochrániť a pomôcť civilistom v Sýrii

BEJRÚT - Bezpečnostná rada (BR) OSN zlyhala pri riešení dopadov sýrskej krízy, keď sa jej minulý rok nepodarilo implementovať tri rezolúcie vyzývajúce na zastavenie útokov proti civilistom a na umožnenie distribúcie humanitárnej pomoci.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Kritiku vznieslo 21 medzinárodných humanitárnych organizácií pár dní pred štvrtým výročím začiatku krvavého konfliktu. Organizácie vo svojej správe konštatovali, že strany konfliktu ignorovali výzvy a odporúčania BR OSN. Sýrsky konflikt napriek výzvam eskaloval a humanitárna pomoc ohrozeným civilistom viazla. OSN podľa správy nedokázala ochrániť civilistov a zabezpečiť im pomoc.


V inej správe Sýrske centrum pre politický výskum konštatuje, že podľa jeho zistení sýrska občianska vojna uvrhla až 80 percent obyvateľstva do chudoby. Konflikt znížil priemernú dĺžku života o 20 rokov a spôsobil škody vyše 200 miliárd dolárov. Centrum v správe popisuje "systematickú deštrukciu základov sýrskeho hospodárstva, čo vyústilo do odcudzenia populácie a vlády, ktorá nemá kontrolu nad krajinou a jej zdrojmi". Sýria tiež zažíva obrovský nárast inflácie a veľkú nezamestnanosť. Zo satelitných záberov napríklad vyplýva, že až 83 percent sýrskeho územia je bez svetla a pravdepodobne aj bez elektrickej energie. Najhoršie je na tom provincia Halab a jej rovnomenné hlavné mesto, kde je bez svetla až 97 percent územia. Nasleduje provincia Rakká ovládaná extrémistami z Islamského štátu, kde sa svieti len na štyri percentá oproti minulosti.


Konflikt si za päť rokov vyžiadal vyše 200 000 obetí na životoch, 11 miliónov ľudí utieklo z domovov, z toho štyri milióny ľudí ušli pred bojmi do zahraničia. Milióny domov a budov ako aj elektrická a cestná infraštruktúra boli zničené.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies