OSN: Návrh rezolúcie Bezpečnostnej rady vyzýva na mier v Jemene

NETKY.SK • 19 November 2018, 16:15 • 2 min
OSN: Návrh rezolúcie Bezpečnostnej rady vyzýva na mier v Jemene

DUBAJ - Návrh rezolúcie o Jemene predložený v pondelok v Bezpečnostnej rade Organizácie Spojených národov vyzýva na okamžité prímerie v prístavnom meste Hudajda. Bojujúcim stranám dáva dva týždne na to, aby odstránili všetky prekážky pre prísun humanitárnej pomoci. Informovala o tom agentúra AFP.

slovakia

left justify in out

Británia nechala kolovať návrh ďalším 14 členom BR OSN po tom, ako splnomocnenec OSN pre Jemen Martin Griffiths v piatok oznámil, že má v úmysle odcestovať do jemenskej metropoly Saná. Tam chce podniknúť posledné kroky potrebné pre mierové rozhovory, ktoré chce zvolať vo Švédsku.

 

Text rezolúcie vyzýva všetky strany na ukončenie nepriateľských akcií v provincii Hudajda, na zastavenie všetkých útokov v husto obývaných civilných oblastí po celom Jemene a tiež na ukončenie útokov bezpilotných lietadiel proti krajinám v regióne a prímorským oblastiam.

 

 

Jemenská medzinárodne uznaná vláda v pondelok oznámila, že informovala Griffithsa o úmysle zapojiť sa do navrhovaných mierových rozhovorov s povstalcami, ktoré sa budú konať vo Švédsku.

 

Termín rozhovorov ešte neoznámili. OSN pôvodne ohlásila na september rozhovory v Ženeve, ale tie sa neuskutočnili, keďže povstalci známi ako húsíovia predložili v poslednej chvíli nové požiadavky.

 

Šéf povstaleckého Najvyššieho revolučného výboru Muhammad Alí Húsí v nedeľu tvítoval, že húsíovia sú pripravení v záujme mierového úsilia ukončiť raketové ostreľovanie za predpokladu, že tak urobí aj opačný tábor - Spojenými štátmi podporovaná koalícia vedená Saudskou Arábiou.

 

Hladomor v Jemene hrozí 14 miliónom ľudí, čo je polovica tamojších obyvateľov. Takmer štyri roky trvajúca vojna tak spôsobila najhoršiu humanitárnu krízu na svete.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies