OSN: Na boj proti ebole je už potrebná miliarda dolárov

NETKY.SK • 16 September 2014, 15:56 • 2 min
OSN: Na boj proti ebole je už potrebná miliarda dolárov

ŽENEVA - Na boj proti epidémii eboly v západnej Afrike je už potrebná viac než jedna miliarda dolárov (772 miliónov eur), čo je desaťnásobný nárast v porovnaní s uplynulým mesiacom. V utorok to oznámil koordinátor OSN pre ebolu David Nabarro.

slovakia

left justify in out

Jeho vyhlásenie prichádza v čase, keď Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) zvýšila počet obetí ochorenia na 2 461, čo je polovica z 4 985 osôb infikovaných vírusom. Riaditeľ WHO Bruce Aylward krízu označil za "bezpríkladnú v modernej dobe". Dodal, že predchádzajúce odhady o možnom zvýšení počtu prípadov na 20 000 sa už nezdajú dostatočné, avšak s "oveľa rýchlejšou reakciou" by bolo možné čísla udržať "v desaťtisícoch".

 

"Absolútnou prioritou je zriadenie dostatočných kapacít na rýchle izolovanie prípadov, aby sa neinfikovali ďalší," povedal Aylward. Pripustil však, že ich výstavba bude trvať týždne až mesiace. Cieľom WHO je podľa jeho slov obmedziť počet prípadov eboly v západnej Afrike do troch mesiacov.

 

Medzinárodná reakcia na epidémiu eboly v západnej Afrike sa považuje za pomalú, čo vyvoláva kritiku. Americký prezident Barack Obama by mal v utorok zverejniť plány na vyslanie 3 000 vojakov do Libérie, kde majú pomôcť v boji proti smrteľnému vírusu. Vojaci USA by mali dohliadať na budovanie nových liečebných centier a pomôcť vyškoliť zdravotnícky personál. Najviac zasiahnutými krajinami sú Sierra Leone, Guinea a Libéria, odkiaľ pochádza viac než polovica obetí. Libérijská prezidentka Ellen Johnsonová Sirleafová sa obrátila so žiadosťou o pomoc v tejto veci priamo na Obamu. Viacerí zdravotnícki experti americký plán vítajú, hoci spochybňujú jeho zameranie len na Libériu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies