OSN: Na boj proti ebole je potrebná ešte miliarda dolárov

NETKY.SK • 22 Január 2015, 12:40 • 2 min
OSN: Na boj proti ebole je potrebná ešte miliarda dolárov

DAVOS - Agentúry OSN potrebujú na boj proti ebole ešte miliardu dolárov (683 miliónov eur). Informoval o tom v stredu počas Svetového ekonomického fóra vo švajčiarskom Davose koordinátor OSN pre ebolu David Nabarro.

slovakia

left justify in out

Peniaze majú byť použité počas prvých šiestich mesiacov roku 2015, aby sa udržal trend ústupu epidémie v krajinách západnej Afriky. “Začíname vidieť celkový úbytok nových prípadov každý týždeň," povedal Nabarro. Doteraz agentúry OSN dostali podľa jeho údajov asi miliardu dolárov.

 

Počet zaevidovaných prípadov nakazenia ebolou v troch najhoršie postihnutých krajinách západnej Afriky stúpol na vyše 21 000 a najmenej 8400 ľudí už vírusu od vypuknutia epidémie podľahlo, najmä v Libérii, Sierre Leone a Guinei. Ochorenie si však za posledný rok vyžiadalo taktiež viac ako desiatku životov v iných krajinách. WHO už dávnejšie konštatovala, že terajšia epidémia eboly je najsmrtiacejšou v dejinách a skutočný počet nakazených i obetí je pravdepodobne vyšší, keďže časť pacientov nemôže alebo nechce navštíviť lekára. Vírus vyvoláva krvácavú horúčku a prenáša sa telesnými tekutinami.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies