OSN má obavy, že horúci vzduch smeruje ku Grónsku

NETKY.SK • 26 Júl 2019, 18:58 • 2 min
OSN má obavy, že horúci vzduch smeruje ku Grónsku

ŽENEVA - Svetová meteorologická organizácia (WMO) patriaca k OSN vyjadrila v piatok "obavy", že horúci vzduch, spôsobujúci tento týždeň rekordné horúčavy vo väčšine západnej Európy, smeruje ku Grónsku a môže viesť k rýchlejšiemu roztápaniu ľadu. V Belgicku zaznamenali prvé úmrtie priamo súvisiace s vlnou rekordných horúčav, informovala tiež tlačová agentúrou AP.

slovakia

left justify in out

Teplotné rekordy padali v posledných dňoch vo Francúzsku, Belgicku, Holandsku a Nemecku, keďže zo severnej Afriky a Španielska prúdi horúci vzduch.

 

Hovorkyňa Svetovej meteorologickej organizácie Clare Nullisová v Ženeve uviedla, že predpovede odborníkov naznačujú, že tento vzduch smeruje ku Grónsku.

 

To podľa jej slov "bude viesť k vysokým teplotám a následne k zvýšenému roztápaniu ľadovej pokrývky v Grónsku".

Nullisová upozornila, že ľad sa v Grónsku v posledných niekoľkých týždňoch roztápa vo veľkých výškach.

 

 

V Belgicku zaznamenali prvé úmrtie priamo súvisiace s vlnou rekordných horúčav - ženu našli mŕtvu neďaleko jej karavanu odstaveného v blízkosti pláže.

 

Ženu vo veku 66 rokov našiel sused vo štvrtok neskoro popoludní po tom, čo sa očividne opaľovala na horúcom slnku. Prípad sa stal v obci Middelkerke na belgickom pobreží, keď teplota v oblasti vystúpila na vyše 40 stupňov Celzia.

 

 

Policajný komisár v Middelkerke Frank Delva pre agentúru AP povedal, že smrť "veľmi jasne súvisí s horúčavou". Pohotovostné služby sa ponáhľali na miesto, ale ženu sa im už nepodarilo oživiť.

 

Belgicko zaznamenalo vo štvrtok, tak ako mnoho ďalších častí západnej Európy, svoj najhorúcejší deň - teplota v meste Begijnendijk, 30 kilometrov východne od metropoly Brusel, sa vyšplhala na 41,8 stupňa Celzia.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies