OSN: Lídri KĽDR musia čeliť súdu, rozhodlo Valné zhromaždenie

NETKY.SK • 18 December 2014, 21:25 • 2 min
OSN: Lídri KĽDR musia čeliť súdu, rozhodlo Valné zhromaždenie

OSN - Najvyšší predstavitelia komunistickej Kórejskej ľudovodemokratickej republiky (KĽDR) by sa mali za svoje zločiny zodpovedať pred Medzinárodným trestným súdom (ICC).

slovakia

left justify in out

Rezolúciu s touto výzvou vo štvrtok schválilo Valné zhromaždenie Organizácie Spojených národov (VZ OSN). Za text hlasovali zástupcovia 116 krajín, proti bolo 20 a 53 štátov sa hlasovania zdržalo. Rezolúciu, ktorú navrhla Európska únia a Japonsko, ešte v novembri schválil Tretí výbor VZ OSN zaoberajúci sa otázkami ľudských práv. O tejto otázke však definitívne musí rozhodnúť Bezpečnostná rada, najvyšší orgán OSN.

 

Vyšetrovatelia OSN pred časom zverejnili správu, podľa ktorej existuje dostatok dôkazov na podanie žaloby na pôde ICC v prípade najvyšších predstaviteľov režimu v KĽDR vrátane lídra krajiny Kima Čong-una. Osobitný spravodajca OSN pre ľudské práva Marzuki Darusman uviedol, že Kim osobne zodpovedá za rozsiahle porušovanie ľudských práv v izolovanej komunistickej krajine. V samotnej rezolúcii VZ OSN sa však jeho meno nespomína. KĽDR správu označila za súčasť "konšpirácie" Spojených štátov namierenej na zničenie tamojšieho "politického systému".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies