OSN: Krajiny postihnuté ebolou dostali doteraz iba 40 percent sľubovaných peňazí

NETKY.SK • 4 Február 2015, 09:40 • 2 min
OSN: Krajiny postihnuté ebolou dostali doteraz iba 40 percent sľubovaných peňazí

LONDÝN - Západoafrické krajiny postihnuté epidémiou eboly mali od zahraničných darcov prísľub, že ku koncu roku 2014 dostanú dotácie vo výške 2,9 miliardy dolárov, doteraz však z týchto financií dorazilo k ich prijímateľom iba približne 40 percent. Uvádza to vo svojej najnovšej správe Úrad OSN pre koordináciu humanitárnej pomoci (OCHA).

slovakia

left justify in out

Sledované medzinárodné dary pre tieto krajiny dosiahli ku koncu vlaňajška výšku sotva 1,09 miliardy dolárov. "Tieto oneskorenia mohli prispieť k šíreniu vírusu a zvyšovaniu finančných potrieb," tvrdí Karen Grepinová, špecialistka pre zdravotnícku politiku na Newyorskej univerzite a autorka tejto štúdie, publikovanej v odbornom časopise British Medical Journal.

 

Grepinovej analýza neodhalila iba skutočnosť, že viac ako polovica medzinárodnými donormi sľubovaných dotácií nedorazila včas do cieľových krajín, ale aj to, že svetové humanitárne agentúry nedokázali spoľahlivo odhadnúť množstvo financií potrebných pre potlačenie tejto nákazy, komentuje agentúra Reuters.

 

Od prvého identifikovaného prípadu eboly zomrelo na túto chorobu od vlaňajška 8810 ľudí a ďalších 22.092 osôb sa ňou nakazilo, a to predovšetkým v Sierre Leone, Libérii a Guinei.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies