OSN: Jemenský exprezident Sálih mohol nadobudnúť desiatky miliárd dolárov

NETKY.SK • 26 Február 2015, 07:08 • 2 min
OSN: Jemenský exprezident Sálih mohol nadobudnúť desiatky miliárd dolárov

NEW YORK - Bývalý jemenský prezident Alí Abdalláh Sálih mohol nadobudnúť počas svojho 33-ročného vládnutia aktíva v hodnote 32 až 60 miliárd dolárov, informovala dnes agentúra DPA s odvolaním sa na správu OSN.

slovakia

left justify in out

Podľa správy, ktorú znalci vytvorili pre Bezpečnostnú radu OSN, Sálih previedol väčšinu svojich aktív do zhruba 20 krajín "pod falošnými menami" a iným spôsobom. Podľa správy môže Sálihov majetok čiastočne pochádzať z korupcie, najmä v súvislosti s obchodovaním s ropou a plynom. Údajne žiadal o peniaze výmenou za udelenie výhradných práv spoločnostiam, ktoré chceli pátrať v Jemene po rope a plyne.

Sálih podľa znalcov nadobudol aktíva "vo forme majetku, hotovosti, akcií, zlata a ďalších cenných komodít".

 

Okrem toho exprezident so svojou rodinou, priateľmi a spoločníkmi údajne ukradli peniaze z dotačného programu, ktorý využíval až desať percent HDP Jemenu. Bezpečnostná rada OSN uvalila vlani v novembri na Sáliha sankcie, ktoré obsahujú aj zmrazenie jeho aktív.

 

Sálih je taktiež obviňovaný z účasti na súčasných nepokojoch v Jemene, kde šiitskí povstalci, húsíovia, obsadili hlavné mesto Saná a donútili rezignovať prezidenta Abd Rabbuha Mansúra Hádího.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona