OSN: Jemen sa dostáva na pokraj občianskej vojny

NETKY.SK • 23 Marec 2015, 11:49 • 2 min
OSN: Jemen sa dostáva na pokraj občianskej vojny

NEW YORK - Osobitný poradca OSN pre Jemen v nedeľu varoval, že krajina sa zrejme dostáva "na pokraj občianskej vojny", a vyzval všetkých aktérov tamojšej krízy, aby ustúpili a riešili ju mierovými prostriedkami.

slovakia

left justify in out

Džamál Binumar sa tak vyjadril v rámci mimoriadneho zasadnutia Bezpečnostnej rady venovaného situácii v Jemene. V príhovore prostredníctvom videoprenosu z Kataru opakovane zdôraznil, že "mierový dialóg je tou jedinou možnosťou", čo následne uviedla i samotná rada v takzvanom predsedníckom vyhlásení. Výkonný orgán OSN je podľa neho pripravený prijať "dodatočné opatrenia" voči ktorejkoľvek strane vytvárajúcej prekážky na ceste k mieru.

 

Niekoľko mesiacov trvajúca kríza v Jemene v januári vyústila do prevzatia moci šiitskými povstalcami, ktorí však ovládajú hlavné mesto Saná už od septembra. Násilie a masové protesty vyvolali obavy z opätovného rozštiepenia krajiny, kde pôsobí jedna z najnebezpečnejších odnoží extrémistickej siete al-Kájda. Takzvaní Hautíovci pokračujú vo svojom ťažení a v nedeľu sa zmocnili tretieho najväčšieho mesta Taizz. Podľa Binumara "by bolo ilúziou" domnievať sa, že povstalci so základňou na severe Jemenu sú schopní prevziať kontrolu nad celou krajinou. Za "rovnako klamný" považuje aj názor, že zosadený prezident Abd Rabbu Mansúr Hadí, ktorý ušiel zo Saná do prístavu Aden na juhu, dokáže zoskupiť dostatočné sily na to, aby "oslobodil krajinu od Hautíovcov". Predstaviteľ varoval, že ak si to jednotlivé strany neuvedomia, budú riskovať "zdĺhavý konflikt na spôsob kombinovaného scenára z Iraku, Sýrie a Líbye".

 

Bezpečnostná rada zasadala na žiadosť Hádího, ktorý ju vyzval na "urýchlený zásah v záujme zastavenia násilia".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona