OSN je znepokojená z Iránu, ktorý prekročil limit zásob nízko obohateného uránu

NETKY.SK • 2 Júl 2019, 07:08 • 2 min
OSN je znepokojená z Iránu, ktorý prekročil limit zásob nízko obohateného uránu

NEW YORK - Generálny tajomník Organizácie Spojených národov (OSN) António Guterres vyjadril svoje znepokojenie ohľadom Iránu ktorý oznámil, že prekročil limit zásob nízko obohateného uránu. pritom hodnoty jeho prekročenia sú presne stanovené v medzinárodnej jadrovej dohode z roku 2015.

slovakia

left justify in out

Domnelými porušeniami dohody by sa mal podľa hovorcu generálneho tajomníka OSN Stéphana Dujarrica zaoberať mechanizmus zriadený Spoločným komplexným akčným plánom (JCPOA). Dohoda JCPOA z roku 2015 totiž Irán plne zaväzuje k výraznému obmedzeniu jadrovej kapacity výmenou za zrušenie medzinárodných ekonomických sankcií. Teherán túto zmluvu so Spojenými štátmi, Ruskom, Čínou, Francúzskom, Britániou, Nemeckom a EÚ dokonca aj uzavrel.

 

 

Guterres, ako generálny tajomník OSN, Irán vyzval, aby pokračoval v uplatňovaní všetkých záväzkov vyplývajúcich z dohody a varoval islamskú republiku, že ich porušenie jej nepomôže zachovať plán alebo zabezpečenie hospodárskych výhod pre Irán.

 

 

Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) v pondelok potvrdila, že Irán prekročil limit stanovený dohodu z roku 2015.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies