OSN je pripravená zmobilizovať zdroje na záchranu životov v Mariupole

NETKY.SK • 26 Apríl 2022, 14:49 • 2 min
OSN je pripravená zmobilizovať zdroje na záchranu životov v Mariupole

MOSKVA – Organizácia Spojených národov je pripravená zmobilizovať svoje ľudské a logistické zdroje na záchranu ľudských životov v ukrajinskom Mariupole. Vyhlásil to v utorok generálny tajomník OSN António Guterres na spoločnej tlačovej konferencii s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom v Moskve. Informuje o tom TASR podľa správy britskej stanice Sky News.

slovakia

left justify in out

Guterres navrhol spoluprácu OSN a Medzinárodného červeného kríža a tiež ruskej a ukrajinskej armády, aby mohli ľudia z Mariupoľa odísť „smerom, ktorý si sami vyberú“. Ako zdôraznil, na Ukrajine je potrebné zaistiť bezpečné humanitárne koridory, ktoré budú rešpektovať obe strany konfliktu. Z Mariupoľa sa dlhodobo nedarí zrealizovať funkčné humanitárne koridory, z čoho sa navzájom obviňujú Ukrajina a Rusko.

 

Lavrov na tlačovej konferencii uviedol, že Guterres bol už pred príchodom do Moskvy „veľmi dobre informovaný“ o cieľoch ruskej „špeciálnej vojenskej operácie“ na Ukrajine. Ako pokračoval, počas stretnutia s Guterresom rokovali o možnostiach posilnenia spolupráce v poskytovaní humanitárnej pomoci na Ukrajine. Ruský minister podľa Sky News nazval konflikt na Ukrajine „nebezpečným budíčkom pre OSN“, pričom svetovú organizáciu obvinil z ignorovania základných pravidiel Charty OSN. Lavrov zdôraznil, že OSN nijako nezakročila proti údajným zločinom Ukrajiny v Donbase.

 

img

 

Guterres na to odpovedal, že Rusko cíti viacero „krívd“, avšak na „riešenie krívd existuje mnoho mechanizmov“. Okrem toho poukázal na to, že Ukrajina nemá vojakov v Rusku, avšak Rusko má svoje jednotky na Ukrajine. V tejto súvislosti podľa agentúry AFP vyzval na vyšetrovanie „možných vojnových zločinov“ na Ukrajine.

 

Možno vás zaujme: BMW a Audi pozastavili dodávky vlakmi do Číny



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies