OSN: Je potrebné bojovať proti hladu, zlej výžive aj nadváhe

NETKY.SK • 19 November 2014, 17:35 • 2 min
OSN: Je potrebné bojovať proti hladu, zlej výžive aj nadváhe

RÍM - Organizácia Spojených národov chce posilniť boj proti hladu, zlej výžive a nadváhe vo svete. Na svetovej konferencii o výžive v Ríme sa v stredu zástupcovia zo 190 krajín zhodli na potrebe prijatia akčného plánu.

slovakia

left justify in out

"Zatiaľ, čo vo veľkej časti sveta ľudia hladujú, v iných častiach sa zasa prepchávajú až do tučnoty," povedala generálna riaditeľka Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Margaret Chanová delegátom. Podľa Chanovej počet hladujúcich sa od poslednej konferencie v roku 1992 podľa údajov OSN znížil
z miliardy na 850 miliónov. V Ríme sa bude diskutovať nielen o podvýžive, ale aj o zlej výžive. Podľa WHO chýbajú dvom miliardám ľudí na svete dôležité živiny ako železo, vitamín A a zinok. Na druhej strane 42 miliónov detí a 500 miliónov dospelých trpí nadváhou alebo obezitou. 

 

S ohľadom na rastúce obyvateľstvo je potrebné vyrábať nielen viac potravín, ale predovšetkým zdraviu prospešné potraviny, zdôraznila Chanová. Doteraz išlo v oblasti potravinovej výroby predovšetkým o lacnejšie a nezdravšie potraviny. Pre krajiny v Ázii a Afrike je často výhodnejšie potraviny dovážať, ako by si ich mali samé dopestovať a spracovať. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies