OSN: Je čoraz zložitejšie potrestať Rusko. Dôvod vás možno prekvapí!

NETKY.SK • 20 August 2022, 14:59 • 2 min
OSN: Je čoraz zložitejšie potrestať Rusko. Dôvod vás možno prekvapí!

NEW YORK - Na ruskom veľvyslanectve v Amerike sa ešte v júni stretli aj diplomati z Afriky, Blízkeho východu, Latinskej Ameriky a Ázie.

slovakia

left justify in out

Pozvanie prijali pri príležitosti Dňa Ruska, ktorý Rusi oslavujú 12. júna. „Ďakujeme vám všetkým za vašu podporu a váš zásadový postoj proti takzvanej protiruskej križiackej výprave,“ povedal im ruský veľvyslanec pri OSN Vasilij Nebenzia po tom, čo obvinil krajiny, ktoré nemenoval, zo snahy „zrušiť“ Rusko a jeho kultúru.

 

img

 

Veľvyslanci si vymieňal názory na ťažkosti, ktorým čelia západní diplomati v snahe udržať medzinárodné odhodlanie diplomaticky izolovať Rusko. Obávajú sa najmä frustrácie niektorých krajín z toho,  že vojna pohlcuje príliš veľa celosvetovej pozornosti takmer šesť mesiacov bez vyhliadky, na to, že by ju OSN mohla ukončiť. 

 

„Ako sa vojna predlžuje, je čoraz ťažšie nájsť zmysluplné spôsoby ako potrestať Rusko," povedal Richard Gowan, riaditeľ OSN v nezávislej Medzinárodnej krízovej skupine.

 

img

 

V niektorých prípadoch sa západné krajiny vyhýbajú konkrétnym krokom v obave z vlažnej podpory, keďže zvyšujúci sa počet zdržaní sa hlasovania signalizuje rastúcu neochotu verejne sa postaviť proti Moskve, uviedli diplomati a pozorovatelia.

 

Európska únia podľa diplomatov v júni uvažovala o pláne vymenovať experta OSN na vyšetrovanie porušovania ľudských práv v Rusku, ale túto myšlienku odložila pre obavy, že takmer polovica 47-člennej Rady OSN pre ľudské práva v Ženeve by mohla byť proti.

 

„Je naozaj také múdre byť medzi tými, ktorí porážajú Rusko?“ skonštatoval Olaf Wientzek, riaditeľ ženevskej kancelárie nemeckej Nadácie Konrada Adenauera.
 

img

 

Ruská misia pri OSN v Ženeve uviedla, že západné štáty „veľmi dobre vedia, že je nemožné izolovať Rusko, pretože je to globálna veľmoc."
 

Z domova: Remišová: „Keď si Slováci znížia kúrenie, ušetria, a pomôžu Ukrajine!"



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zeleznikova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies