OSN: Izrael sa pravdepodobne dopustil v Gaze vojnových zločinov

NETKY.SK • 23 Júl 2014, 12:14 • 2 min
OSN: Izrael sa pravdepodobne dopustil v Gaze vojnových zločinov

ŽENEVA - Izrael sa počas operácie v palestínskom Pásme Gazy s veľkou pravdepodobnosťou dopúšťa vojnových zločinov.

slovakia

left justify in out

Pred mimoriadnym zasadnutím Komisie OSN pre ľudské práva to v stredu konštatovala jej šéfka Navi Pillayová. Ničenie domov a nemocníc a zabíjanie detí je podľa nej porušovaním medzinárodného práva. Pillayová tiež ostro odsúdila ostreľovanie izraelského územia raketami, ktoré odpaľujú militanti z hnutia Hamás. "Je tu pár prípadov, kde existuje značná možnosť, že bolo porušené medzinárodné právo spôsobom, že by mohlo ísť o vojnové zločiny," povedala Pillayová a zdôraznila, že všetky tieto prípady musia byť dôkladne prešetrené.

 

Komisia OSN pre ľudské práva v stredu rokuje o palestínskom návrhu rezolúcie o priebehu súčasnej izraelskej ofenzívy v pásme. Palestínska pozorovateľská misia pri OSN v návrhu žiada, aby komisia odštartovala vyšetrovanie všetkých porušení ľudských práv ako aj medzinárodného humanitárneho práva zo strany Izraela. 

 

Počet obetí dvojtýždňového násilia v Pásme Gazy dosiahol na palestínskej strane číslo 624. Izrael hlási 30 obetí vrátane dvoch civilistov. Pred izraelskými útokmi ušlo zo svojich domovov vyše 100 000 Palestínčanov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies