OSN: Islamský štát pácha genocídu a vojnové zločiny

NETKY.SK • 19 Marec 2015, 12:15 • 2 min
OSN: Islamský štát pácha genocídu a vojnové zločiny

ŽENEVA - Extrémistická skupina Islamský štát (IŠ) spáchala podľa Rady OSN pre ľudské práva genocídu proti menšine jezídov v Iraku a dopustila sa tiež vojnových zločinov a zločinov proti ľudskosti.

slovakia

left justify in out

Rada vo svoje správe, ktorá je založená na výpovediach asi 100 obetí a svedkov, vyzvala Bezpečnostnú radu OSN, aby zločiny IŠ predložila Medzinárodnému trestnému súdu (ICC). "Rada získala informácie, ktoré ukazujú na genocídu, zločiny proti ľudskosti a vojnové zločiny," píše sa v správe, podľa ktorej sa niektorých zločinov "mohli" dopustiť aj príslušníci irackej vládnej armády bojujúci proti povstalcom.

 

IŠ podľa správy cielene útočí na menšiny, najmä na jezídov a kresťanov. Zadržané deti a ženy sú vystavené zlému zaobchádzaniu vrátane znásilňovania a sexuálneho otroctva. Povstalci podľa rady na jeseň minulého roku použili proti irackým vojakom chlór, čo je zakázaná chemická látka. Súdy IŠ, ktoré sa riadia prísnym právom šaría, ukladajú za maličkosti kruté tresty vrátane kameňovania a amputácií. "Odsúdili 13 tínedžerov zato, že pozerali futbalový zápas," píše sa v správe, podľa ktorej by sa mal ICC zaoberať týmito zločinmi a potrestať zodpovedných.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies