OSN: Írsky zákaz interrupcií je krutý, diskriminuje ženy

NETKY.SK • 9 Jún 2016, 13:05 • 2 min
OSN: Írsky zákaz interrupcií je krutý, diskriminuje ženy

ŽENEVA - Zákaz interrupcií v Írsku vystavuje ženy diskriminačnému, krutému a ponižujúcemu zaobchádzaniu, upozornila dnes vo svojej správe OSN. Súčasne vyzvala Írsko, aby legalizovalo prerušenie tehotenstva v prípadoch smrteľných abnormalít plodu v tele matky.

slovakia

left justify in out

Dnešná 29-stránková správa OSN uznala sťažnosť, ktorú podala Dublinčanka Amanda Melletová. Írke v roku 2011 odmietli vo vlasti prerušiť tehotenstvo po tom, ako ju lekár informoval, že jej plod má fatálnu srdcovú chybu a mimo maternice neprežije. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

 

Írsko povoľuje interrupcie iba vtedy, keď pokračovanie tehotenstva ohrozuje život ženy. Podľa írskej legislatívy musia ženy donosiť aj plod odsúdený z lekárskeho hľadiska na zánik alebo vycestovať na prerušenie tehotenstva do zahraničia, zvyčajne do Anglicka.

 

Výbor OSN pre ľudské práva vyzval Írsko, aby zabezpečilo "včasné a dostupné postupy pre ukončenie tehotenstva". Výbor je skupinou 18 expertov, ktorá sa schádza trikrát ročne, aby posúdila pravidelné správy členských krajín o tom, ako spĺňajú medzinárodné záväzky týkajúce sa občianskych a politických práv.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies