OSN: Iracké popravy sú nemravné a nehumánne

NETKY.SK • 11 Október 2013, 14:28 • 2 min
OSN: Iracké popravy sú nemravné a nehumánne

ŽENEVA - Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva (UNHCR) v piatok odsúdil nedávne popravy 42 ľudí v Iraku ako "nehumánne" a najskôr tiež nelegálne uplatňovanie trestu smrti.

slovakia

left justify in out

Rupert Colville, hovorca vysokej komisárky pre ľudské práva Navi Pillayovej, uviedol, že masové popravy tohto druhu "sú nielen nemravné a nehumánne, ale veľmi pravdepodobne aj v rozpore s medzinárodným právom". Iracké ministerstvo spravodlivosti vo štvrtok oznámilo, že za posledný týždeň popravili v krajine 42 osôb usvedčených z "terorizmu", medzi nimi aj ženu. Podľa údajov tlačovej agentúry AFP tak počet popravených v Iraku od začiatku roka stúpol už na najmenej 132. Odporcovia popráv si pritom vo štvrtok pripomínali Svetový deň proti trestu smrti. Colville vzhľadom na tento deň posledné popravy označil za "mimoriadne perverzné".

Popravy sa v Iraku vykonávajú zvyčajne obesením a ich čoraz častejšie využívanie vyvoláva nevôľu Európskej únie ako aj Organizácie Spojených národov a ľudskoprávnych organizácií. K pritvrdzovaniu trestov Iračania pristupujú v období, keď násilie v krajine dosiahlo najvyššiu úroveň od roku 2008. AFP uvádza, že najrôznejšie útoky si od začiatku roka v Iraku vyžiadali vyše 4 900 mŕtvych.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies