OSN dúfa, že chemickí experti nájdu dôkazy napriek času, ktorý prešiel

NETKY.SK • 27 August 2013, 07:07 • 2 min
OSN dúfa, že chemickí experti nájdu dôkazy napriek času, ktorý prešiel

NEW YORK/BEJRÚT - OSN dnes vyjadrila nádej, že sa tímu chemických expertov OSN podarí zozbierať dôkazy potrebné pre vyšetrenie minulotýždňového údajného útoku smrtiacim plynom na východnom predmestí sýrskeho Damasku, napriek času, ktorý odvtedy prešiel. Povedal to dnes hovorca OSN Farhan Haq.

slovakia

left justify in out

"Napriek radu dní, ktoré prešli, generálny tajomník OSN verí, že tím bude schopný získať a analyzovať dôkazy v súvislosti s vyšetrovaním incidentu z 21. augusta." Inšpektori OSN dnes navštívili miesto útoky a odobrali mŕtvym telesné vzorky a zraneným krv.

Británia v nedeľu vyhlásila, že dôkazy o útoku, ktorý mal údajne zabiť stovky ľudí, mohli byť pred návštevou inšpektorov OSN zničené. Medzinárodná mierová konferencia o Sýrii, plánovaná v Ženeve, sa dočasne odkladá po údajnom útoku chemickými zbraňami v Damasku, povedal dnes generálny tajomník sýrskej opozičnej koalície Badr Džamús. Členovia sýrskej národnej koalície sa dnes stretli v Istanbule s predstaviteľmi Priateľov Sýrie - skupiny západných a arabských krajín, ktoré sú v opozícii voči prezidentovi Bašárovi Asadovi. Na stretnutí sa mali pôvodne venovať plánovanej konferencii, ale "vzhľadom po tom, čo sa stalo, sme odmietli hovoriť o Ženeve.... Musíme potrestať tohto diktátora, ktorého nazývame Bašar Chemik, a potom budeme môcť hovoriť o Ženeve," povedal po stretnutí agentúre Reuters Džamús.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies