OSN chce dosiahnuť obnovenie rokovaní o zjednotení Cypru

NETKY.SK • 3 Apríl 2017, 12:03 • 2 min
OSN chce dosiahnuť obnovenie rokovaní o zjednotení Cypru

ATÉNY - Lídri gréckej a tureckej komunity na rozdelenom ostrove Cyprus sa v nedeľu stretli prvýkrát od februára, keď boli náhle prerušené ich rokovania o zjednotení ostrova.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom v noci nadnes vo vyhlásení OSN s tým, že vodca cyperských Grékov Nikos Anastasiadis a líder tureckej komunity Mustafa Akinci viedli počas pracovnej večere "otvorený a konštruktívny dialóg". Na konkrétnom dátume svojho ďalšieho stretnutia sa však nedohodli.

OSN zdôraznila, že obe komunity budú pokračovať v dialógu.

 

Ich koordinátorom bude emisár OSN Espen Barth Eide, ktorý sa chce pokúsiť sprostredkovať schôdzku na najvyššej úrovni v čo najkratšom termíne. Emisár OSN spresnil, že obaja lídri po štvorhodinovej pracovnej večeri, ktorá sa konala uplynulú nedeľu v Nikózii, konštatovali, že pred obnovením rokovaní o zjednotení ostrova "treba urobiť ešte veľa práce".

 

Anastasiadis a Akinci sa od mája 2015 snažia o obnovenie mierových rokovaní, ktoré vyvolávajú nádej v zjednotenie ostrova rozdeleného už viac ako 40 rokov na grécku a tureckú časť. Tieto ich snahy boli náhle prerušené vo februári tohto roku po tom, ako parlament cyperských Grékov svojím hlasovaním zaviedol v školách spomienku na referendum z roku 1950 podporujúce zväzky tohto stredomorského ostrova s Gréckom.

 

Turkojazyčná menšina na ostrove je stále proti tomuto spojenectvu. Cyperská republika, ktorá de facto existuje len v južnej časti ostrova, je od roku 2004 členom EÚ. Snahy o obnovenie mierových rokovaní blokujú aj spory ohľadom pôsobenia gréckych a tureckých vojakov na ostrove.

 

Turecko totiž oznámilo, že svojich vojakov z Cypru nestiahne, kým rovnaký krok neurobí aj Grécko. Cyperskí Turci chcú, aby turecké jednotky na ostrove zostali ako ich ochrana. Iné krajiny, ktoré sú zapojené do rokovaní o z jednotení ostrova, túto požiadavku odmietajú.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies