OSN a ďalšie agentúry žiadajú 369 miliónov dolárov na pomoc ľuďom v Gaze

NETKY.SK • 1 August 2014, 16:29 • 2 min
OSN a ďalšie agentúry žiadajú 369 miliónov dolárov na pomoc ľuďom v Gaze

RAMALLÁH/RIJÁD - Humanitárne agentúry a OSN žiadajú 369 miliónov dolárov (275,5 mil. eur) na "naliehavé potreby" Palestínčanov v pásme Gazy.

slovakia

left justify in out

"Musíme okamžite zastaviť utrpenie ľudí v Gaze," vyhlásil koordinátor humanitárnej pomoci OSN James Rawley, ktorého dnes citovala tlačová agentúra DPA.
     

"Prvým krokom by malo byť to, aby všetkým humanitárnym agentúram umožnili bezpečný pohyb alebo bezpečný prístup (k ľuďom v núdzi)," dodal Rawley.
     

Saudskoarabský kráľ Abdalláh vyhlásil, že vojna v Gaze je "kolektívnym masakrom", ktorý nešetrí život žiadneho tamojšieho Palestínčana, a označil ju za "zločin proti ľudskosti".
     

Kráľove vyjadrenia prečítal dnes naživo moderátor v saudskoarabskej štátnej televízii. Starnúci panovník sa na obrazovke neobjavil, informovala agentúra AP.
     

Kráľ varoval, že boje v Gaze budú viesť ku generácii detí, ktoré vyrastú a nebudú poznať nič iné ako reč násilia. Vyzval moslimských lídrov a medzinárodné spoločenstvo, aby sa zjednotili proti "štátnemu terorizmu a terorizmu skupín".
     

Monarcha sa intenzívne zapája do rozhovorov o prímerí, po boku Egypta. Organizoval stretnutia s palestínskym prezidentom, katarským emirom a prisľúbil 80 miliónov dolárov pomoci pre palestínsky ľud.
     

Izrael vedie vojenskú ofenzívu v pásme Gazy proti militantom z hnutia Hamas v reakcii na raketové ostreľovanie izraelského územia radikálmi z Gazy. V priebehu takmer mesiac trvajúceho izraelsko-palestínskeho konfliktu zahynulo v pásme Gazy približne 1460 Palestínčanov vrátane žien a detí. O život prišlo aj 61 izraelských vojakov a traja civilisti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona