Ôsmich pravicových extrémistov poslal súd do väzenia za bombové útoky

NETKY.SK • 7 Marec 2018, 17:56 • 2 min
Ôsmich pravicových extrémistov poslal súd do väzenia za bombové útoky

DRÁŽĎANY - Súd v nemeckých Drážďanoch uložil v stredu dlhoročné tresty väzenia siedmim mužom a jednej žene, ktorým sú pripisované bombové útoky na ubytovne pre utečencov, ako aj na politických protivníkov.

slovakia

left justify in out

Odsúdení pravicoví extrémisti z tzv. Skupiny Freital vo veku 20-40 rokov boli uznaní za vinných okrem iného z vytvorenia teroristického spolku a pokusu o vraždu, respektíve napomáhania pri týchto trestných činoch, uviedla agentúra DPA.

 

Súd považoval za dokázané, že uvedená skupina v premenlivom zložení spáchala v mestách Freital a Drážďany v roku 2015 celkove päť bombových útokov, ktoré boli motivované krajne pravicovým zmýšľaním. Členovia si majú vo väzení odpykať tresty v rozsahu štyri až desať rokov, vynesený rozsudok však zatiaľ nie je právoplatný. Všetkých osem extrémistov sa nachádza vo vyšetrovacej väzbe, a to od novembra 2015 alebo začiatku roka 2016. Súdny proces sa s nimi začal presne pred rokom.

 

Terčom predmetných útokov boli auto ľavicového člena mestského zastupiteľstva vo Freitali, kancelária strany Ľavica na tomto drážďanskom predmestí a zariadenia na ubytovanie utečencov. Skupina pritom použila aj pyrotechniku z Česka, ktorá je v Nemecku zakázaná. Podľa názoru prokuratúry bolo len šťastnou náhodou, že pri týchto činoch nebol nikto ťažšie zranený alebo dokonca usmrtený. Cieľom skupiny bolo vytvoriť "atmosféru strachu a represie" a vyhnať z Nemecka cudzincov.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona