Oslobodzovanie uviaznutých baníkov môže trvať až štyri mesiace

NETKY.SK • 23 August 2010, 13:09 • 2 min
Oslobodzovanie uviaznutých baníkov môže trvať až štyri mesiace

Oslobodzovanie uviaznutých baníkov môže trvať až štyri mesiace

slovakia

left justify in out

img

Miestom oslavy sa v noci nadnes stalo okolie bane v Čile po tom, ako sa objavila správa o prežití 33 uviaznutých baníkov.
      "Celé Čile dnes plače od vzrušenia a radosti," povedal čílsky prezident Sebastián Piňera. Po 17 mučivých dňoch sa z hĺbky 688 metrov vrátila sonda s odkazom, že všetci sú nažive a v poriadku.
      Príbuzní baníkov i ďalší ľudia sa objímali, na blízkom pahorku umiestnili 33 vlajok a spievali čílsku hymnu. Noc sa zmenila na oslavu - pre rodiny baníkov pripravili barbecue, scénu oživili piesne potulných spevákov a svetlo sviec.
      Utrpenie baníkov sa však možno len začalo. Podľa záchranárov to môže trvať štyri mesiace, zhruba až do Vianoc, kým sa ich podarí oslobodiť.
      Muži sú už teraz dlhšie pod zemou ako ktokoľvek iný predtým, okrem niekoľkých baníkov zachránených v nedávnej minulosti. Vlani traja baníci prežili 25 dní v zaplavenej bani na juhu Číny. V roku 1983 zachránili na severovýchode Číny dvoch baníkov po 23 dňoch. Niekoľko iných prípadov trvalo dlhšie ako dva týždne.
      Prežitie baníkov po 17 dňoch je veľmi zriedkavé. Zdravotné riziká v baniach na meď a zlato sú však malé, ak uviaznutí ľudia majú kyslík, potravu a vodu, povedal pre tlačovú agentúru AP Davitt McAteer, bývalý štátny tajomník USA pre banskú bezpečnosť a zdravotné otázky.
      Videokamera, poslaná do šachty, ukázala šťastne mávajúcich mužov, vyzlečených v podzemnej horúčave do pol pása. Nedokázali však nadviazať zvukový kontakt, povedal prezident Piňera.
      "Videl som ôsmich alebo deviatich z nich. Mávali, dostali sa blízko ku kamere a mohli sme vidieť ich oči, ich radosť," opísal situáciu Piňera.
      Šachta, v ktorej baníci pracovali, sa zrútila 5. augusta. Otvor, čo k nim vyhĺbili, nie je dosť široký, aby ich dostali von. Dostávajú však tadiaľ malé kapsule s potravou, vodou a kyslíkom pre prípad potreby. Prostredníctvom kamery môžu baníci komunikovať.
      V nedeľu záchranári zmontovali vybavenie zo zahraničia, pomocou ktorého chcú vykopať tunel s priemerom 68 centimetrov. Tak by baníkov nakoniec mohli dostať na povrch.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies