Oslobodili obžalovaných z podplácania, prokurátor sa odvolal

NETKY.SK • 10 November 2015, 11:55 • 2 min
Oslobodili obžalovaných z podplácania, prokurátor sa odvolal

BANSKÁ BYSTRICA – Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici oslobodil spod obžaloby mestského policajta v Prešove Mareka L. a podnikateľku Bibiánu A. z Košíc.

slovakia

left justify in out

Prokurátor im kládol za vinu prečin podplácania inšpektora Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Prešove Gejzu Maťašovského, ktorý za úplatok vydal súhlasné stanovisko HaZZ pre Bibiánu A. k rekonštrukcii domu v Prešove. Podľa súdu sa nepreukázalo, že skutok sa stal. Rozsudok nie je právoplatný, prokurátor sa odvolal.


Obžaloba prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry súvisí s postavením Maťašovského ako odborného inšpektora oddelenia prevencie na Okresnom riaditeľstva HaZZ v Prešove. Inšpektor vydával súhlasné stanoviská HaZZ na účely stavebného konania k rodinným domom, ale aj k iným objektom a rekonštrukciám a stavebným úpravám. Za to požadoval úplatky v rôznej podobe. Napríklad elektrikár dostal kladné stanovisko po tom, ako inšpektorovi v jeho rodinnom dome urobil elektrickú inštaláciu. Od ďalších žiadateľov dostal peniaze, od Bibiány A. v roku 2013 kreslá. Maťašovský sa ku korupcii priznal a po dohode s prokurátorom prijal podmienečný trest odňatia slobody na tri roky a peňažný trest tisíc eur.


Ako svedok Maťašovský na pojednávaní s Marekom L. a Bibiánou A. využil svoje právo a nevypovedal. Priznal iba, že za svoje počínanie bol právoplatne odsúdený v apríli tohto roku. Obaja obžalovaní vyhlásili, že sú v tejto veci nevinní. Marek L. uviedol, že Bibiána A. ako Košičanka sa nevedela pri vybavovaní rekonštrukcie domu v Prešove orientovať. Preto požiadala o pomoc jeho manželku ako spolužiačku z vysokej školy. Policajt iba sprostredkoval stretnutie Košičanky s inšpektorom hasičov, ktorého považoval za kompetentného v danej veci. O žiadnych úplatkoch s Maťašovským nehovoril a odvtedy sa s ním nestretol, ani nekontaktoval. Bibiána A. rovnako odmietla, že chcela inšpektora korumpovať a vyhlásila, že ju oklamal. Chcela mu iba zaplatiť zákonný poplatok za stanovisko k projektu rekonštrukcie domu. Uviedla, že pri prehliadke inkriminovaného objektu Maťašovský prejavil záujem o staré bezcenné kreslá, ktoré nikto nechcel a s jej súhlasom si tri aj neskôr odviezol.


Maťašovský ešte pred uzavretím dohody o vine a treste s prokurátorom a následnom odsúdení stihol odísť zo štátnej služby s odchodným a výsluhovým dôchodkom. A v tom čase si ešte ako bezúhonný založil živnosť na tú istú činnosť v rámci požiarnej ochrany, za ktorú bol potom odsúdený.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies