Oslobodili muža, ktorý si pre chybu úradníkov ani nemohol odpykať trest

NETKY.SK • 5 Máj 2014, 20:34 • 2 min
Oslobodili muža, ktorý si pre chybu úradníkov ani nemohol odpykať trest

CHARLESTON - Americký sudca Terry Lynn Brown nariadil dnes prepustenie muža, ktorého v roku 2000 odsúdili na 13 rokov za ozbrojenú lúpež, ale pre administratívnu chybu nikdy neposlali do väzenia.

slovakia

left justify in out

Cornealious "Mike" Anderson mal 23 rokov, keď ho odsúdili za účasť na lúpežnom prepade zástupcu manažéra reštaurácií rýchleho občerstvenia. Odsúdenec čakal, kým ho pošlú do väzenia, dokonca sa na to pýtal, ale nariadenie nikdy nedostal.
     

Medzitým Anderson začal podnikať v oblasti stavebníctva, oženil sa a mal deti. Viedol tím mladých hráčov amerického futbalu, angažoval sa ako dobrovoľník v kostole.
     

Andersonova neľahká situácia vzbudila minulý mesiac záujem medzinárodných médií. Pod internetovú petíciu za jeho oslobodenie sa zozbieralo vyše 35.000 podpisov.
     

Prípad označil za zložitý aj generálny prokurátor štátu Missouri Chris Koster. Teraz 37-ročný Anderson nebol pred lúpežou nikdy odsúdený za vážny zločin. Čakal na pokyny, kedy a kde má nastúpiť do väzenia. Mal podozrenie, že ho prehliadli, a zisťoval u svojho bývalého právnika, čo má robiť.
     

"Išiel deň za dňom, mesiac za mesiacom, rok za rokom a nikdy pre mňa neprišli," povedal Anderson v rozhovore pre tlačovú agentúru AP. Žil svoj život, nikdy sa nesnažil zatajiť totožnosť. Oženil sa, rozviedol a znovu oženil. Vychovával tri vlastné deti a jedno nevlastné. Vlastnil a riadil tri stavebné firmy. Viedol synov futbalový tím, staral sa o video v kostole.
     

V júli mal Andersonovi vypršať trest. Vtedy sa zistilo, že nikdy nebol vo väzení. V jedno ráno prišlo osem amerických maršalov do jeho domu vo štvrti pre strednú vrstvu a odviedli ho. Za mrežami zostal až do pojednávania súdu.
     

Prokuratúra sa snažila pomôcť súdu nájsť rovnováhu troch faktorov - závažnosti zločinu, ktorého sa Anderson svojho času dopustil, administratívnej chyby justičného systému a správaním odsúdeného v období po lúpeži.
     

Andersonovi právnici vo februári podali odvolanie, jeho uväznenie označili za nespravodlivé. Požiadali tiež guvernéra Jaya Nixona, aby zmiernil trest alebo dal ich klientovi milosť.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona