Oslobodený Volodymyr Y. ide opäť pred súd

NETKY.SK • 5 Máj 2013, 09:27 • 2 min
Oslobodený Volodymyr Y. ide opäť pred súd

BRATISLAVA - S nedávnom oslobodeným ukrajinským bossom Volodymyrom Y. a jeho troma komplicmi v kauze dvoch vrážd bude od pondelka 6. mája pokračovať pred Krajským súdom v Bratislave (KS) ďalšie hlavné pojednávanie. Štvorica je opäť obžalovaná z piatich iných vrážd.

slovakia

left justify in out

V tomto prípade bratislavský KS rozsudkom z februára 2009 odsúdil Volodymyra Y., Eduarda V., Vasyla P. a Mykola Sh. na doživotie za spomínaných päť vrážd, ktorých štyri obete údajne patrili medzi členov gangu. Najvyšší súd SR však tento rozsudok v lete 2010 zrušil a vrátil prípad na prvostupňový súd. Jedným z dôvodov zrušenia rozsudku má byť nutnosť prehratia kompletných zvukových záznamov z cely Eduarda V. Polícia ho s nastrčeným agentom nahrávala niekoľko mesiacov. Konanie pred KS je naplánované aj na utorok 7. mája.

Odvolací KS v Bratislave (KS) 18. apríla právoplatne oslobodil Ukrajinca Volodymyra Y. a jeho troch komplicov v kauze dvoch vrážd Sergeja Chaplického a Petra Gála. KS v apríli teda potvrdil oslobodzujúci verdikt nižšieho súdu júla 2011, ale rozdiel bol vo výrokovej časti dvoch skutkov. Trojčlenný senát KS vo svojom výroku skonštatoval, že v prvom skutku vraždy Chaplického nebolo dokázané, že skutok spáchali títo štyria obžalovaní. V druhom prípade vraždy Petra Gála odvolací KS oslobodil Volodymyra Y. a jeho troch spoluobžalovaných zase z dôvodu, že nebolo dokázané, že sa stal skutok, pre ktorý boli trestne stíhaní. Obžalobu na kvarteto podala Krajská prokuratúra v Bratislave. Verdikt KS je právoplatný a nie je možné sa voči nemu odvolať.

Verejného zasadnutia KS sa nezúčastnil ani jeden z obžalovaných, ktorí dali súhlas svojim právnym zástupcom na konanie v ich neprítomnosti. Volodymyr Y. je v súčasnosti už približne jedenásty rok vo väzbe za inú trestnú činnosť a obvinenia z ďalšej v poradí už ôsmej vraždy. Eduard V., Vasyl P. a Mykol Sh. sú od 27. júla 2011, teda od oslobodzujúceho rozsudku spomínaného nižšieho bratislavského súdu, na slobode. Poslední dvaja sa vrátili späť na Ukrajinu.

Voči verdiktu z júla 2011 sa odvolal krajský prokurátor, preto vo veci konal a rozhodol v apríli vyšší KS. Ukrajinského bossa Volodymyra Y. a jeho troch komplicov, ktorých oslobodil koncom júla 2011 spod obžaloby senát Okresného súdu Bratislava I v kauze uvedených dvoch vrážd - Chaplického a Gála - prepustili hneď v deň rozhodnutia súdu na slobodu. Bývalého ukrajinského boxera však po prepustení z bratislavského Ústavu na výkon väzby okamžite zadržali kukláči tak, ako to urobili aj v minulosti - 31. decembra 2007. Následne bol obvinený z ďalšej vraždy - v poradí už ôsmej - a inej trestnej činnosti. Poslednú, ôsmu vraždu rieši Okresný súd v Trnave.

Ukrajinec čelil obvineniam vo viacerých prípadoch. Zatiaľ bol odsúdený iba za zorganizovanie vývozu kradnutých áut do zahraničia na štyri roky. Podľa polície založil Volodymyr Y. zločineckú skupinu v roku 1999 a riadil ju až do roku 2003. Gang pôsobil na Slovensku, v Čechách, Maďarsku, Rumunsku, na Ukrajine a v Bielorusku. Okrem iného mal obchodovať s kradnutými autami. V tomto prípade však v novembri 2012 dosiahol na OS Bratislava 2 obnovu konania. Odvolací KS 25. februára tohto roku však rozhodnutie zrušil a vec vrátil späť na nižší súd, aby vo veci opätovne konal a rozhodol.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies