Oslobodené členky Pussy Riot sa stretli v Krasnojarsku

NETKY.SK • 24 December 2013, 12:40 • 2 min
Oslobodené členky Pussy Riot sa stretli v Krasnojarsku

KRASNOJARSK - K ženám sa po zvítaní na letisku pripojil fotograf zo stíhaného tímu organizácie Greenpeace.

slovakia

left justify in out

Dvojica členiek ruskej punkovej skupiny Pussy Riot sa iba deň po svojom prepustení na slobodu stretla v meste Krasnojarsk na Sibíri, kde si jedna z medzičasom svetoznámych odporkýň Kremľa odpykávala trest vo väzenskej nemocnici. Dvadsaťpäťročná Maria Aljochinová podľa miestneho spravodajcu agentúry AFP v utorok priletela za o rok mladšou spoluaktivistkou Nadeždou Tolokonnikovovou hneď po tom, ako sa na základe amnestie dostala z trestaneckej kolónie v Nižnom Novgorode. K obom ženám sa po zvítaní na letisku pripojil fotograf Denis Sinjakov ako jeden z 30 členov tímu organizácie Greenpeace, ktorých ruské orgány zadržali a obvinili z výtržníctva v súvislosti so septembrovým protestom proti ťažbe ropy v Arktíde. Sinjakova prepustili na slobodu ešte v novembri na kauciu a predpokladá sa, že amnestia bude v jeho prípade znamenať zastavenie stíhania.

Aljochinovú a Tolokonnikovovú v auguste 2012 odsúdili na dva roky vo väzení za výtržníctvo v podobe politického protestu v kostole z februára rovnakého roka. Spolu s nimi usvedčili aj 31-ročnú Jekaterinu Samucevičovú, ktorú však v októbri prepustili na podmienku. Prepustenie Aljochinovej a Tolokonnikovovej sa pôvodne očakávalo začiatkom marca 2014. Na slobodu sa nakoniec dostali na základe amnestie pri príležitosti decembrového 20. výročia vzniku ruskej ústavy. Aljochinová takýto krok označila za "PR ťah" zo strany Kremľa a povedala, že keby mala možnosť, predčasné prepustenie by odmietla.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies