Oslobodená nigérijská školáčka z Chiboku sa stretla s prezidentom

NETKY.SK • 20 Máj 2016, 07:22 • 2 min
Oslobodená nigérijská školáčka z Chiboku sa stretla s prezidentom

ABUJA - Prvá nigérijská školáčka z Chiboku, ktorá ušla zo zajatia teroristickej skupiny Boko Haram, sa spolu so svojim jednoročným dieťaťom stretla dnes v hlavnom meste Abuja s prezidentom Muhammaduom Buharim, informuje agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Mladá 19-ročná žena, známa pod menami Amina Ali Nkekiová alebo Falmata Mbalalová, pricestovala v stredu do Maiduguri, metropoly štátu Borno v severovýchodnej Nigérii. Stalo sa tak dva dni potom, ako sa dostala zo zajatia Boko Haram, uviedol hovorca armády Sani Usman.

 

Buhariho záchrana mladej ženy s dieťaťom potešila, netajil však smútok nad zverstvami, ktoré musela zažiť. "Napriek tomu, že nedokážeme vrátiť hrôzy z jej minulosti, federálna vláda môže urobiť a urobí všetko, čo bude možné, aby sa zabezpečilo to, že zvyšok jej života pôjde úplne iným smerom." Prezident uistil, že Amina dostane najlepšiu starostlivosť, akú vie nigérijská vláda ponúknuť.

 

"Postaráme sa o to, aby dostala najlepšiu zdravotnú, psychologickú, emocionálnu a akúkoľvek inú starostlivosť, akú potrebuje, aby sa plne uzdravila a vrátila do spoločnosti," dodal.

 

Príslušníci civilnej stráže našli Mbalalovú blúdiť po dedine Baale neďaleko mesta Damboa, iba niekoľko kilometrov od miesta, z ktorého ju v roku 2014 uniesli. V súčasnosti 19-ročná žena údajne ušla z blízkeho lesa Sambisa, kde má Boko Haram tábory.

 

Vyše 200 unesených dievčat a mladých žien je stále zadržiavaných v lese Sambisa, vyhlásili aktivisti za ľudské práva.

Skupina Boko Haram uniesla 276 dievčat a mladých žien 14. apríla 2014 z ich školského internátu z mesta Chibok na severovýchode Nigérie, našli. Vtedy sa podarilo ujsť iba približne 50 uneseným - väčšinou išlo o študentky vo veku 16-18 rokov. Podľa presvedčenia verejnosti je zvyšok unesených stále v moci Boko Haram - buď sa z nich stali sexuálne otrokyne alebo ich donútili vydať sa za bojovníkov tohto militantného hnutia.

 

Boko Haram neustále ohrozuje obyvateľstvo v obciach na severovýchode Nigérie a podniká aj útoky v susednom Čade, Nigeri a Kamerune. Cieľom hnutia je vytvoriť vlastný štát, kde chce uplatňovať prísnu formu islamského práva známeho ako šaría.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies