Oslo pošle po chemické zbrane do Sýrie loď

NETKY.SK • 15 November 2013, 07:16 • 2 min
Oslo pošle po chemické zbrane do Sýrie loď

OSLO - Nórska vláda pošle k brehom Sýrie svojich vojakov, ktorí naložia chemické zbrane vo vlastníctve vlády na loď a odvezú ich na bližšie nekonkretizované miesto, kde ich zneškodnia.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

V rozhovore pre americkú agentúru Associated Press to potvrdil minister zahraničných vecí Borge Brende. Nákladná loď za ochrany námorných síl podľa jeho pripláva do sýrskych prístavov vyzdvihnúť zbrane určené na likvidáciu. Podľa šéfa diplomacie bohatej škandinávskej krajiny je zničenie nebezpečného arzenálu povinnosťou Nórska napriek tomu, že operácia nie je "bezriziková". Ako však dodal, zanechanie zbraní v Sýrii je ešte väčším rizikom. Nórska vláda pritom návrh na zničenie sýrskych zbraní koncom októbra oficiálne odmietla.

Na základe v septembri prijatej rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN má Sýria čas na zničenie svojich chemických zbraní do konca júna 2014. Ich objem sa odhaduje na približne tisíc ton. Ako o potenciálnych likvidátoroch sa hovorí o Francúzsku, Belgicku, Dánsku či Albánsku. Tirana má v tejto veci skúsenosti, keďže po páde Sovietskeho zväzu samo zničilo zásoby chemického arzenálu. Albánska verejnosť sa však proti takejto možnosti búri. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies