Oslavy vzniku ČSR vyvrcholili vyznamenaním 22 osobností

NETKY.SK • 29 Október 2010, 07:17 • 2 min
Oslavy vzniku ČSR vyvrcholili vyznamenaním 22 osobností

Oslavy vzniku ČSR vyvrcholili vyznamenaním 22 osobností

slovakia

left justify in out

Udelením 22 najvyšších štátnych vyznamenaní dnes večer na Pražskom hrade vyvrcholili oslavy 92. výročia vzniku Československej republiky.
Prezident ČR Václav Klaus vo Vladislavskej sále prepožičal tri Rady Bieleho leva, štyri Rady T. G. Masaryka a 15 medailí za zásluhy. Z rúk prezidenta si vyznamenania prevzali bývalí vojaci, politickí väzni, vedci, príslušník hasičského zboru, ktorý riadil záchranné práce pri povodniach, ako aj súčasný riaditeľ Národnej galérie Milan Knížák, herečka Hana Maciuchová a stále aktívny český hokejista Jaromír Jágr.
Prezident vyznamenal aj uznávanú českú filmovú kritičku a programovú riaditeľku Medzinárodného filmového festivalu Karlove Vary Evu Zaoralovú.
V prejave, ktorý udeľovaniu vyznamenaní predchádzal, český prezident Václav Klaus podporil zámer znižovať rozpočtový deficit štátu a reformné plány českej vlády Petra Nečasa. Zároveň kritizoval EÚ za "umelú a príliš rýchlu európsku integráciu" a nesúlad oficiálne proklamovanej súdržnosti a solidarity s realitou. Tieto problémy únie podľa českého prezidenta hospodárska kríza odhalila a zdôraznila.
Najvyšší český ústavný činiteľ po prvý raz verejne a dôrazne varoval pred svetovou globálnou vládou, o ktorú sa podľa jeho presvedčenia usilujú ekonomicky a politicky najsilnejšie krajiny sveta.
"Nie je možné si nevšimnúť, že 'integračné' snahy politických elít najväčších krajín sveta sa stále viac a rýchlejšie presúvajú zo sociálno-inžinierskeho projektovania v rámci štátov a kontinentov do rozmeru interkontinentálneho, vlastne celosvetového," zdôraznil český prezident.
"Sme svedkami toho, že sa zoskupenie ekonomicky najsilnejších a politicky najvýznamnejších štátov sveta usiluje stať sa neformálnym predstupňom globálnej svetovej vlády. Vlády celkom odtrhnutej od demokratického legitimizovania občanmi, vlády, ktorá nech už má akýkoľvek formálny rámec, bude fakticky rozhodovať o našich životoch bez našej účasti a možnosti ovplyvnenia," dodal Klaus s tým, že v takomto usporiadaní sveta bude pojem občianstva zanikať.
Kritické tóny - aj keď iného ladenia - dnes zazneli aj na slávnostnom zhromaždení v Pantheone Národného múzea, kde predsedníčka Českého zväzu bojovníkov za slobodu Anděla Dvořáková kritizovala rozdelenie Česko-Slovenska bez referenda. Kritiku 83-ročná Dvořáková adresovala aj Českej televízii za nedostatočné venovanie pozornosti odbojárom a údajne prílišný priestor poskytovaný vo vysielaní pronemeckým názorom, ktoré odsudzujú povojnový odsun Nemcov. Podľa šéfky zväzu bojovníkov za slobodu ide zo strany ČT dokonca k útokom na samostatnosť ČR, proti čomu by mali politici protestovať.
"Aj naša politická sféra by mala konečne prehovoriť nahlas, a statočne sa postaviť proti útokom na samostatnosť, nech už z domova alebo z cudziny. To totiž nemá nič spoločné s obmedzením demokracie. To musí mať vždy svoje mantinely. To by si mali uvedomiť práve politici, a nezdôvodňovať svoje mlčanie práve týmto fenoménom," apelovala Anděla Dvořáková.
V Prahe dnes štátny sviatok využili aj menšinové skupiny na svoju propagáciu. Na Vinohradoch sa za policajnej asistencie stretli stúpenci krajnej pravice združenej okolo Robotníckej strany sociálnej spravodlivosti a na Václavskom námestí kritici republiky, ktorí by radi videli obnovenie monarchie a návrat Habsburgovcov na český trón.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona