Oslavy výročia SNP sprevádzali v Kežmarku ukážky historických bojov

NETKY.SK • 29 August 2013, 20:04 • 2 min
Oslavy výročia SNP sprevádzali v Kežmarku ukážky historických bojov

KEŽMAROK - Podujatie spojené aj s rozlúčkou s letom a prázdninami bolo podľa prednostu venované hlavne deťom a rodičom.

slovakia

left justify in out

Položením kytíc k pamätníku padlých a ukážkou bojov z čias 2. svetovej vojny si dnes na Kežmarskom hrade pripomenuli 69. výročie SNP. Program so sprievodnými akciami prilákal stovky návštevníkov, podvečer bola zapálená partizánska vatra.

Najmä detských divákov zaujala rekonštrukcia bojov medzi jednotkami slovenskej povstaleckej armády a nemeckej okupačnej armády, ktorú v dobových uniformách predviedlo 40 členov zo štyroch klubov vojenskej histórie.

"Predviedli, ako prebiehali boje o Kežmarok. Išlo o dobovú rekonštrukciu aj s popravami, ktoré sa naozaj diali na hrade, kde v minulosti väznili partizánov, vojakov i civilistov," uviedol pre TASR prednosta Obvodného úradu (ObÚ) v Kežmarku Ján Ferenčák. Jedna zo stien na hrade, kde sa dnes konal pietny akt, slúžila pri represáliách nemeckých jednotiek ako popravčia stena.

Podujatie spojené aj s rozlúčkou s letom a prázdninami bolo podľa prednostu venované hlavne deťom a rodičom. Popoludňajšiu účasť za príjemného počasia odhadol Fedorčák na 500-600 ľudí. Program zahŕňal vystúpenia folklórnych súborov či ochutnávky miestnych špecialít, večer pokračoval na nádvorí hradu premietaním filmu o SNP Vlčie diery režiséra Pavla Bielika.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona