Oslavy sprevádzajú narodenie malého princa, ktorý začína svoju kráľovskú kariéru

NETKY.SK • 23 Júl 2013, 12:12 • 2 min
Oslavy sprevádzajú narodenie malého princa, ktorý začína svoju kráľovskú kariéru

LONDÝN - Princ William a jeho manželka Kate dnes prežívajú svoj prvý deň ako rodičia. Po vzrušení, únave a radosti z narodenia dieťaťa, ktoré s nimi prežíval celý národ, odnesie mladý manželský pár podľa očakávania svojho princa domov a začne sa oňho starať.

slovakia

left justify in out

Meno chlapca aj jeho podoba zatiaľ zostávajú kráľovským tajomstvom. A keďže bábätko začína svoju dlhú cestu smerujúcu až k trónu, Briti i ľudia po celom svete oslavujú spolu s kráľovskou rodinou, napísala tlačová agentúra AP. "Celá krajina bude oslavovať," povedal britský premiér David Cameron a vzdal tak poctu princovi Williamovi a jeho manželke Kate. "Budú to úžasní rodičia," dodal.

Po improvizovanom večierku v Buckinghamskom paláci, londýnskom sídle kráľovnej Alžbety II., sa ďalšie oslavy očakávajú dnes. Nebudú chýbať salvy kráľovského delostrelectva na počesť narodenia kráľovského potomka. Jazdci v uniformách na koňoch budú klusať až do kráľovského parku Green Park, kde šesť diel odpáli naprázdno 41 výstrelov.

Na opačnej strane zemegule rojalistická skupina Monarchy New Zealand oznámila, že zorganizovala celonárodnú svetelnú šou, počas ktorej na počesť narodenia kráľovského potomka namodro osvetlia 40 budov, vrátane mrakodrapu Sky Tower v meste Auckland, letiska v meste Christchurch a zámku Larnach v Dunedine.

Dieťa nemá ešte ani deň - a meno možno nebude mať niekoľko dní či dokonca týždňov -, avšak už mu venovali budovu. Austrálsky premiér Kevin Rudd oznámil, že ohrada v zoologickej záhrade Taronga Park Zoo v Sydney bude pomenovaná po princovi a je to jeden z darov od Austrálie. Vláda venuje v mene malého princa 10.000 austrálskych dolárov (7007 eur) na výskumný projekt v zoo, ktorého zámerom je zachrániť ohrozeného živočícha bandikuta králikovitého. Podobá sa králikovi a je to vačkovec, ktorého počty sa vo voľnej prírode značne zmenšujú. Princovo meno, keď už bude známe, pripíšu na ohradu týchto zvieratiek. "Neviem, či toto kráľovská rodina potrebuje, ale zrejme im darujeme aj voľný vstup do zoo Taronga," uviedol premiér Rudd.

Kráľovský potomok dostane aj detskú knihu od miestnej autorky Mem Foxovej s názvom Ten Little Fingers and Ten Little Toes (Desať prštekov na ruke, desať prštekov na nohe). V oficiálnom balíku darčekov, ktorý Austrália posiela britským kráľovským manželom pre ich novonarodené dieťa, však chýba milý klokan, ktorého bývalá premiérka Julia Gillardová plietla ešte pred tým, ako minulý mesiac prišla o funkciu, informovala agentúra DPA. Gillardovú zosadili a vedenia sa ujal Rudd. Stalo sa to presne v týždeň, keď pózovala pre ženský časopis a pritom plietla darček pre budúceho kráľa. Nie je známe, či prvá žena na čele Austrálie splní sľub a pošle hračku do Bukinghamského paláca.

Britské médiá sa dnes pridali k oslavám. "Je to chlapec!" také sú titulky na prvých stranách novín po celej Británii. Najpredávanejší denník The Sun (Slnko) dočasne zmenil svoj názov na The Son (Syn) - na počesť maličkého budúceho kráľa.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies