Oslavy Silvestra môžu vtákom pripadať ako koniec sveta

NETKY.SK • 30 December 2014, 12:01 • 2 min
Oslavy Silvestra môžu vtákom pripadať ako koniec sveta

BRATISLAVA - Oslavy Silvestra či Nového roka môžu vtákom či iným voľne žijúcim a domácim zvieratám pripadať ako koniec sveta.

slovakia

left justify in out

Výbuchy pyrotechniky so svetelnými efektmi vytvárajú pre ne nepredstaviteľný stres, agentúru SITA informovala výkonná riaditeľka mimovládnej organizácie Ochrana dravcov na Slovensku (RPS) Lucia Deutschová. "Posledný deň v roku pripomína vojenské cvičenie a vtáky sa zúfalo snažia uniknúť čo najďalej od extrémneho hluku," poznamenala.

 

Filozofia vytvárania hlučných osláv bola v histórii chápaná ako nástroj na odplašenie zlých duchov, vysvetlil Jozef Chavko z organizácie. Súčasná pyrotechnika je podľa neho sofistikovanejšia, prístupná širokej verejnosti a preto aj masívne využívaná. "Zimujúce vtáky sú často skoncentrované v mestách, kde nachádzajú viac potravy ako v okolitej zasneženej prírode. Lákajú ich tam aj rôzne kŕmidlá či odpadky. Okrem toho s obľubou nocujú v mestských parkoch, záhradách, na cintorínoch, kde sú menej ohrozované predátormi," doplnil. 

 

V minulosti sa objavilo niekoľko prípadov podozrenia, že pri používaní pyrotechniky, najmä ohňostrojov či petárd, uhynulo vtáctvo, pričom niekedy šlo aj o kŕdeľ viacerých jedincov. Pre vtáky môžu byť takéto nástroje nebezpečné z viacerých hľadísk. V prípade priameho kontaktu sa môžu popáliť, no problémy môžu spôsobiť aj chemikálie, ktoré pyrotechnika obsahuje, najmä keď sa dostanú do dýchacej alebo tráviacej sústavy vtáctva. Samotná hlučnosť môže viesť k poškodeniu sluchových orgánov a k stresu, žiarivé svetlá vtáky oslepujú, v dôsledku čoho narážajú do prekážok. "Aj keď nie je hniezdna sezóna, vtáky môžu byť vyplašené z miest, kde zimujú alebo odpočívajú, často vo väčších kŕdľoch, napríklad v kríkoch, stromoradiach či na vodných plochách," priblížila Lucia Deutschová. 

 

K druhom, ktoré môžu výbuchmi v mestách trpieť, patrí myšiarka ušatá, sokol myšiar, jastrab krahulec, hrdličky, sýkorky, drozdy, spevavé vtáctvo a dokonca aj vzácne severské druhy, ktoré sa u nás vyskytujú len v zimnom období. "Odporúčame preto uvážene používať nebezpečnú pyrotechniku. Dobré je jeden či dva dni pred Silvestrom zakryť kŕmidlá, ktoré priťahujú vtáctvo," doplnila na záver pre agentúru SITA.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona