Oslavy prijatia kresťanstva na Rusi pokračovali v Kyjeve

NETKY.SK • 27 Júl 2013, 14:03 • 2 min
Oslavy prijatia kresťanstva na Rusi pokračovali v Kyjeve

KYJEV - Patriarcha ruskej pravoslávnej cirkvi Kirill vyzval pri tejto príležitosti národy žijúce na území niekdajšej Kyjevskej Rusi na zachovanie ich duchovnej jednoty.

slovakia

left justify in out

Oslavy 1025. výročia prijatia kresťanstva na Rusi pokračovali dnes za účasti prezidentov Ruskej federácie a Ukrajiny, Vladimira Putina a Viktora Janukovyča, ako aj ďalších hostí, najvyšších cirkevných hodnostárov a množstva veriacich bohoslužbami na Vladimírskom vrchu v Kyjeve. Sprevádzali ich mimoriadne bezpečnostné opatrenia.

Patriarcha ruskej pravoslávnej cirkvi Kirill vyzval pri tejto príležitosti národy žijúce na území niekdajšej Kyjevskej Rusi na zachovanie ich duchovnej jednoty.

Už pri otvorení osláv výročia v Moskve patriarcha apeloval na pravoslávne národy, aby si vzájomne pomáhali a naplnili život kresťanstvom. "Národy, ktoré strácajú etiku sebadisciplíny a služby Bohu, vlasti a blízkym, strácajú duchovnú silu, stávajú sa slabými a zraniteľnými. Prináša to hrozbu vyhynutia," citovala televízia Rossija 24 jeho slová.

Demonštrácia proti ruskému prezidentovi


Ukrajinské bezpečnostné zložky zadržali niekoľko demonštrantov, ktorí napriek jestvujúcemu zákazu chceli vyjadriť nesúhlas s prítomnosťou ruského prezidenta i moskovského patriarchu na kyjevských oslavách, informovala tlačová agentúra DPA.

Na oslavách v Kyjeve nechýbali predstavitelia deviatich z celkovo 15 pravoslávnych cirkví, ako aj najvyšší predstavitelia Moldavska a Srbska, Nicolae Timofti a Tomislav Nikolič.

Deň pokrstenia Rusi je pre Rusko nový sviatok v tom zmysle, že od roku 2010 je pamätným dňom. Do ruského kalendára sviatkov ho zaradili po prijatí príslušného zákona v roku 2010.

Deň 28. júl navrhla Ruská pravoslávna cirkev, pretože vtedy si uctieva knieža Vladimíra (960-1015), ktorý rozhodol o pokrstení Rusi v roku 988. Historici ho nazývajú Vladimirom Veľkým, pravoslávna cirkev zase svätým rovným apoštolom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies