Béla
Bugár

Zuzana
Čapútová

Eduard
Chmelár

Gabriela
Drobová

Štefan
Harabin

Marian
Kotleba

Milan
Krajniak

František
Mikloško

Rober
Mistrík

Róber
Švec

Bohumila
Tauchmannová

Juraj
Zábojník

Oskar
Fegyveres


Odosielam na server ...

Vedeli ste, že na stránke Netky.sk existuje možnosť zobrazovať iba pozitívne správy? Ak nemáte chuť čítať o násilí, ľudskom nešťastí či katastrofách, zapnite si Filter pozitívnych správ a dozviete sa všetko pozitívne, čo sa okolo nás deje.

OK, rozumiem
18. jan. 2019Bohdana
BratislavaBratislava
Biblia
TV program
Moje Netky
Ilustračné foto
Ilustračné foto
23.04.2018 09:00 Gurmán
Oslaďte si život sušienkami
MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
loader
ZOBRAZIŤ VIAC
23.04.2018 09:00 Gurmán

Oslaďte si život sušienkami



BRATISLAVA - Domácim sušienkam sa nič nevyrovná. Ich chuť je neporovnateľná so sušienkami z obchodu a čo je najlepšie, príprava je skutočne jednoduchá a rýchla.


Sušienky z ovsených vločiek

 

Potrebné suroviny: 200 g ovsených vločiek, 280 g hladkej špaldovej múky, 10 g prášku do pečiva, 1/3 lyžičky soli, 1/3 lyžičky sódy bikarbóny, 200 g masla, 150 – 200 g hnedého cukru, 1 lyžičku vanilkového extraktu, 2 vajcia, kúsky čokolády, hrozienka, semienka...

 

Príprava receptu: Múku zmiešame s práškom do pečiva, pridáme jedlú sódu, soľ a ovsené vločky. Zmäknuté maslo vyšľaháme s cukrom a vanilkovým extraktom. Pridáme vajcia a ešte chvíľu šľaháme. Pridáme sypkú zmes a postupne vymiešame cesto – najskôr lyžicou potom rukou. Ak je cesto príliš riedke, pridáme ďalšiu múku. Cesto by malo byť jemné a lepkavé. Konzistencia by mala byť taká, aby sa z nej dali formovať guličky. Z cesta oddeľujeme jednotlivé časti, z ktorých formujem guľôčky. Tie preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a roztlačíme. Sušienky posypeme kúskami čokolády alebo hrozienkami a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 180 stupňov približne 20 minút.

 

 

Koka sušienky

 

Potrebné suroviny: 300g hladkej múky (biela+špaldová+grahamová), 1/2 PDP, 40g práškového cukru, 2 balenia čokoládového pudingu v prášku, 1 vajce, 200g hery, 10 kvapiek stevioly, 100g kokosu

 

Príprava receptu: Kokos najprv nasucho opražíme a necháme vychladnúť. Z uvedených surovín zamiesime cesto, necháme v chladničke odpočinúť asi 30 min. a môžeme vykrajovať malé sušienky, prípadne pretláčame cez lis. Pečieme na suchom plechu 15min. na 175°C. Kokos môžeme zameniť za mleté orechy a namiesto čokoládového pudingu použiť vanilkový.

 

 

Mandľové sušienky

 

Potrebné suroviny: 100 g mandlí, 250g hladkej múky, 150 g hnedého cukru, 1ČL prášku do pečiva, 2 balíčky vanilkového cukru, pár kvapiek mandľovej arómy horkej, štipka soli, 25 g roztopeného masla, 2 vajcia

 

Príprava receptu: Zo surovín pripravíme cesto a dáme na polhodinku do chladničky. Cesto rozdelíme na 4 rovnaké časti a z každej vytvoríme 25 cm dlhý valček, ktorý roztlačíme rukou na oválny prierez.Upečieme vo vyhriatej rúre na 200°C 10-15 minút. Necháme mierne vychladnúť a ostrým nožom nakrájame na 1 cm hrubé plátky, opäť uložíme na plech a upečieme do zlatohneda cca 10 min. Necháme vychladnúť a uložíme do uzavretej dózy.
 

 

Smotanové sušienky

 

Potrebné suroviny: 250 g zmäknutého masla alebo margarínu, 300 g kyslej smotany, 2 a 1/2 šálky hladkej múky, ½ bal. prášku do pečiva

 

Príprava receptu: Prísady zmiešame a vypracujeme hladké cesto, ktoré sa nelepí na ruky – podľa potreby a konzistencie cesta môžeme použiť viac alebo menej múky. Cesto zabalíme do fólie a vložíme na 30 minút do chladničky. Cesto preložíme na pracovnú dosku a rozvaľkáme na hrúbku cca 1 cm. Pomocou vykrajovátka alebo pohára vykrajujeme jednotlivé sušienky, ktoré uložíme na plech, vystlaný papierom na pečenie. Posypeme cukrom alebo semienkami či korením a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 180-190 stupňov, kým povrch sušienok nebude zlatistý.

 

 

Domáce BeBe dobré ráno

 

Potrebné suroviny: 6 vajec, 3 hrnčeky práškového cukru, 2 hrnčeky oleja, 1 vanilkový cukor, 5 hrnčekov polohrubej múky, 1 PDP, 2 hrnčeky sušených hrozienok, 3 hrnčeky ovsených vločiek, 1 hrnček kokosovej múky, 100 g nasekaných orechov, 3 PL sezamových semienok, horká čokoláda

Príprava receptu: Jeden hrnček v recepte predstavuje 250 ml.Vo veľkej mise zmiešame všetky suroviny dokopy tak, aby sme dostali hustú zmes. Lyžicou z nej odkrajujeme kúsky cesta, ktoré na dlani roztlačíme na placky hrubé cca 3 mm. Ukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme v rúre vyhriatej na 180°C cca 13 minút. Skladujeme v uzatvárateľnej dóze aby boli dlho čerstvé.

 

 

Prajeme dobrú chuť!

 

Máte vlastné vyskúšané recepty? Budeme radi, ak nám ich pošlete na redakcia@netky.sk a zverejnením sa o ne podelíte s čitateľmi našej stránky

 

 



reklama


Zdroj: netky JH

Foto:  Pixabay



Našli ste chybu, alebo máte tip na zaujímavý článok? Napíšte nám na redakcia@netky.sk

Diskusia

Komentáre


Na tento článok reagovalo
užívatelia: 0 komentáre: 0

loader
loader
Kliknutím zavriete
Obrázok