BRATISLAVA - Domácim sušienkam sa nič nevyrovná. Ich chuť je neporovnateľná so sušienkami z obchodu a čo je najlepšie, príprava je skutočne jednoduchá a rýchla.
Sušienky z ovsených vločiek
Potrebné suroviny: 200 g ovsených vločiek, 280 g hladkej špaldovej múky, 10 g prášku do pečiva, 1/3 lyžičky soli, 1/3 lyžičky sódy bikarbóny, 200 g masla, 150 – 200 g hnedého cukru, 1 lyžičku vanilkového extraktu, 2 vajcia, kúsky čokolády, hrozienka, semienka...
Príprava receptu: Múku zmiešame s práškom do pečiva, pridáme jedlú sódu, soľ a ovsené vločky. Zmäknuté maslo vyšľaháme s cukrom a vanilkovým extraktom. Pridáme vajcia a ešte chvíľu šľaháme. Pridáme sypkú zmes a postupne vymiešame cesto – najskôr lyžicou potom rukou. Ak je cesto príliš riedke, pridáme ďalšiu múku. Cesto by malo byť jemné a lepkavé. Konzistencia by mala byť taká, aby sa z nej dali formovať guličky. Z cesta oddeľujeme jednotlivé časti, z ktorých formujem guľôčky. Tie preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a roztlačíme. Sušienky posypeme kúskami čokolády alebo hrozienkami a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 180 stupňov približne 20 minút.
Koka sušienky
Potrebné suroviny: 300g hladkej múky (biela+špaldová+grahamová), 1/2 PDP, 40g práškového cukru, 2 balenia čokoládového pudingu v prášku, 1 vajce, 200g hery, 10 kvapiek stevioly, 100g kokosu
Príprava receptu: Kokos najprv nasucho opražíme a necháme vychladnúť. Z uvedených surovín zamiesime cesto, necháme v chladničke odpočinúť asi 30 min. a môžeme vykrajovať malé sušienky, prípadne pretláčame cez lis. Pečieme na suchom plechu 15min. na 175°C. Kokos môžeme zameniť za mleté orechy a namiesto čokoládového pudingu použiť vanilkový.
Mandľové sušienky
Potrebné suroviny: 100 g mandlí, 250g hladkej múky, 150 g hnedého cukru, 1ČL prášku do pečiva, 2 balíčky vanilkového cukru, pár kvapiek mandľovej arómy horkej, štipka soli, 25 g roztopeného masla, 2 vajcia
Príprava receptu: Zo surovín pripravíme cesto a dáme na polhodinku do chladničky. Cesto rozdelíme na 4 rovnaké časti a z každej vytvoríme 25 cm dlhý valček, ktorý roztlačíme rukou na oválny prierez.Upečieme vo vyhriatej rúre na 200°C 10-15 minút. Necháme mierne vychladnúť a ostrým nožom nakrájame na 1 cm hrubé plátky, opäť uložíme na plech a upečieme do zlatohneda cca 10 min. Necháme vychladnúť a uložíme do uzavretej dózy.
Smotanové sušienky
Potrebné suroviny: 250 g zmäknutého masla alebo margarínu, 300 g kyslej smotany, 2 a 1/2 šálky hladkej múky, ½ bal. prášku do pečiva
Príprava receptu: Prísady zmiešame a vypracujeme hladké cesto, ktoré sa nelepí na ruky – podľa potreby a konzistencie cesta môžeme použiť viac alebo menej múky. Cesto zabalíme do fólie a vložíme na 30 minút do chladničky. Cesto preložíme na pracovnú dosku a rozvaľkáme na hrúbku cca 1 cm. Pomocou vykrajovátka alebo pohára vykrajujeme jednotlivé sušienky, ktoré uložíme na plech, vystlaný papierom na pečenie. Posypeme cukrom alebo semienkami či korením a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 180-190 stupňov, kým povrch sušienok nebude zlatistý.
Domáce BeBe dobré ráno
Potrebné suroviny: 6 vajec, 3 hrnčeky práškového cukru, 2 hrnčeky oleja, 1 vanilkový cukor, 5 hrnčekov polohrubej múky, 1 PDP, 2 hrnčeky sušených hrozienok, 3 hrnčeky ovsených vločiek, 1 hrnček kokosovej múky, 100 g nasekaných orechov, 3 PL sezamových semienok, horká čokoláda
Príprava receptu: Jeden hrnček v recepte predstavuje 250 ml.Vo veľkej mise zmiešame všetky suroviny dokopy tak, aby sme dostali hustú zmes. Lyžicou z nej odkrajujeme kúsky cesta, ktoré na dlani roztlačíme na placky hrubé cca 3 mm. Ukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme v rúre vyhriatej na 180°C cca 13 minút. Skladujeme v uzatvárateľnej dóze aby boli dlho čerstvé.
Prajeme dobrú chuť!
Máte vlastné vyskúšané recepty? Budeme radi, ak nám ich pošlete na redakcia@netky.sk a zverejnením sa o ne podelíte s čitateľmi našej stránky