Oslabili akciové trhy v Európe, USA aj v Japonsku

NETKY.SK • 14 Október 2015, 10:23 • 2 min
Oslabili akciové trhy v Európe, USA aj v Japonsku

BRATISLAVA - Európsky akciový trh v utorok oslabil, keďže na neho negatívne pôsobili údaje o slabom čínskom dovoze.

slovakia

left justify in out

Nadol smerovali akcie automobiliek a ťažobných spoločností. Výrazne posilnili akcie pivovarníckej firmy SABMiller po tom, ako akceptovala návrh na prevzatie zo strany konkurenčnej spoločnosti Anheuser-Busch InBev. Paneurópsky index FTSEurofirst 300 klesol o 0,9 % na 1 417,16 bodu. Index blue-chipových akcií eurozóny Euro STOXX 50 oslabil o 0,8 %. Zlú náladu na trhu posilnil výsledok prieskumu mannheimského inštitútu ZEW, ktorý ukázal, že dôvera nemeckých investorov v októbri klesla na najnižšiu úroveň za posledný rok.


Akcie spoločnosti SABMiller posilnili o 9 % po tom, ako prijala ponuku na prevzatie zo strany AB InBEv, ktorá vzrástla o 1,7 %. Už druhý deň však výrazne oslabili portugalské banky pre politickú neistotu vyplývajúcu z minulotýždňových nerozhodných výsledkov volieb v krajine. V rámci nemeckého indexu DAX klesli najmä akcie najväčších nemeckých energetických firiem E.ON a RWE. Obchodníci však uviedli, že išlo o vplyv vyberania ziskov po prudkom raste hodnoty akcií týchto spoločností počas predošlého obchodovacieho dňa. 


Americký akciový trh v utorok tiež oslabil, pričom sa zastavil sedem dní trvajúci rast hodnoty priemyselného indexu Dow Jones. Dôvodom boli obnovené obavy zo spomaľovania ekonomického rastu Číny a ďalšia vlna výpredaja akcií biotechnologických spoločností. Segment biotechnologických firiem v rámci indexu Nasdaq klesol o 3,2 %. Negatívne na akciový trh v USA vplývala utorková správa o tom, že čínsky dovoz sa v septembri zmenšil o 20 % v dôsledku slabého domáceho dopytu, čo naznačuje, že rast druhej najväčšej ekonomiky na svete oslabuje. Priemyselný index Dow Jones klesol o 0,29 % na 17 081,89 bodu, index S&P 500 oslabil o 0,68 % na 2 003,69 bodu a hodnota technologického indexu Nasdaq sa znížila o 0,87 % na 4 796,61 bodu.


Ani japonskému trhu sa nedarilo a v stredu klesol v reakcii na to, že zmiernenie inflácie v Číne oživilo obavy zo zhoršovania podmienok v ekonomike tejto krajiny, ktorá je kľúčovým trhom pre veľkých japonských priemyselných výrobcov. Hlavný tokijský index Nikkei oslabil o 1,9 % na 17 891 bodov, čiže sa prvýkrát od 2. októbra dostal pod hranicu 18 000 bodov. Nedarilo sa japonským sektorom oceliarstva, strojárstva a dopravy, ktoré sú výrazné závislé od Číny. Firma JFE Holdings klesla o 5,2 % a spoločnosť Nippon Steel & Sumitomo Metal si odpísala 5,4 %. Širší index Topix oslabil o 2,2 % a uzavrel na úrovni 1 470,83 bodu.


ab;qq



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies