Oslabenie forintu láka mnoho ľudí zo Slovenska na nákup v Maďarsku

NETKY.SK • 10 Február 2014, 11:36 • 2 min
Oslabenie forintu láka mnoho ľudí zo Slovenska na nákup v Maďarsku

BUDAPEŠŤ - Oslabený forint voči euru v uplynulých týždňoch prilákal mnoho ľudí zo Slovenska na nákup v Maďarsku.

slovakia

left justify in out

Podobný jav však necítiť na rakúsko-maďarskom pohraničí, Rakúšania totiž uprednostňujú domáce výrobky. Vyplýva to z informácie, ktorú zverejnila agentúra MTI. 


Najviac nakupujúcich zo SR, najmä počas víkendov, zaznamenali v prihraničných mestách na severovýchode Maďarska v Boršodsko-abovsko-zemplínskej župe a na severe v Komárom-ostrihomskej župe.

 

Na parkovisku pri tržnici v Miškovci, ktorý je vzdialený 60 km od slovenských hraníc, možno vidieť autá ešte aj s popradským evidenčným číslom, najviac ich je však z Košíc, Rožňavy či Tornale. V Maďarsku nakupujú okrem iného aj pivo a kryštálový cukor vyrobený na Slovensku.

 

V Komárome a Ostrihome nakupujú mnohí ľudia zo Slovenska aj základné potraviny, pričom nechodia iba Štúrovčania a Komárňania, ale aj obyvatelia iných miest a obcí vzdialených do 40 km od hraníc. Nárast počtu klientov zo SR zaznamenali aj v reštauračných zariadeniach a kúpeľoch.

 

V oblasti Mosonmagyaróváru na severozápade Maďarska je badateľné zvýšenie ruchu iba na parkoviskách pri hypermarketoch, aj to iba zo strany slovenských zákazníkov, nie však rakúskych.

 

Do západomaďarského Šopronu nechodia Rakúšania za nákupmi, ale zvyčajne na návštevu mesta. Aj keď pritom niečo nakúpia, vo všeobecnosti možno konštatovať, že uprednostňujú nákupy rakúskych výrobkov. Preto ich slabý kurz forintu nezaujíma, konštatovala MTI.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona