Oskar Gröning, účtovník z Auschwitzu, požiadal o milosť

NETKY.SK • 16 Január 2018, 11:05 • 2 min
Oskar Gröning, účtovník z Auschwitzu, požiadal o milosť

BERLÍN - Bývalý nacistický dozorca z koncentračného tábora Auschwitz, 96-ročný Oskar Gröning, požiadal o milosť.

slovakia

left justify in out

Žiadosť podal prostredníctvom svojich právnikov v Lüneburgu na severe Nemecka. Tamojší krajinský súd ho v roku 2015 odsúdil na štyri roky väzenia za napomáhanie pri vraždách najmenej 300-tisíc Židov počas druhej svetovej vojny. Gröning sa voči tomuto rozsudku odvolal, v roku 2016 ho však potvrdil aj Spolkový súdny dvor v Karlsruhe. Žiadosť o milosť je tak preňho jedinou možnosťou, ako sa vyhnúť trestu. Zatiaľ nie je jasné, aký argument jeho právnici použili, keďže lekári označili Gröninga za zdravotne spôsobilého pre výkon trestu.

Bývalý príslušník nacistických jednotiek SS pôsobil vo vyhladzovacom tábore Auschwitz - Birkenau v okupovanom Poľsku v rokoch 1942 - 1944. Podľa prokuratúry dozeral na triedenie osobných vecí väzňov pri vstupe do tábora, kde spomedzi nich vyberali hodnotné predmety a peniaze, za čo si vyslúžil prezývku "účtovník z Auschwitzu".
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona