Odosielam na server ...

Vedeli ste, že na stránke Netky.sk existuje možnosť zobrazovať iba pozitívne správy? Ak nemáte chuť čítať o násilí, ľudskom nešťastí či katastrofách, zapnite si Filter pozitívnych správ a dozviete sa všetko pozitívne, čo sa okolo nás deje.

OK, rozumiem
21. sep. 2019Matúš
BratislavaBratislava
Biblia
TV program
Moje Netky
Ilustračné foto
Ilustračné foto
08.05.2017 09:00 Gurmán
Osie hniezda pre každého
MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
loader
ZOBRAZIŤ VIAC
08.05.2017 09:00 Gurmán

Osie hniezda pre každého



BRATISLAVA - Osie hniezda môžete pripraviť na rôzne spôsoby. Či už na sladko, alebo na slano je to rýchle a chutné jedlo, s ktorým sa zavďačíte každému. Nechajte sa inšpirovať našimi receptami.


Tvarohové slimáky s hrozienkami

 

Suroviny: 600 g hladkej múky, 1/2 kocky droždia, 240 ml mlieka, 75 g masla, 70 g kr. cukru, 3 vajcia

plnka: 500 g tvarohu, 6 PL kyselej smotany, 8 PL kr.cukru, 1/4 ČL vanilkovej esencie, 1 vajce, 1 citrón, 2/3 hrnčeka hrozienok  

 

Príprava receptu: Mlieko zohrejeme, pridáme cukor. Miešaním ho rozpustíme a pridáme čerstvé droždie. Necháme vykvasiť kvások. V druhej miske zmiešame múku s maslom, pridáme vajíčka, kvások a spracujeme hladké cesto, ktoré necháme na teplom mieste kysnúť cca 1 hodinu. Tvaroh, kyslú smotanu, kr. cukor, vajíčko a vanilkovú esenciu vymiešame v miske do hladka, pridáme nastrúhanú citrónovú kôru a znova premiešame. Hrozienka zalejeme horúcou vodou a necháme ich pol hodiny odstáť. Vykysnuté cesto vyvaľkáme na pomúčenej pracovnej doske do veľkého obdĺžnika, natrieme tvarohovú plnku, poukladáme hrozienka a zrolujeme. Nakrájame na kúsky. Poukladáme na plech vystlaný s papierom na pečenie. Pripravené slimáky necháme ešte 15 min. oddychovať pod utierkou. Pečieme pri 190 stupňoch cca 30 min.

 

 

Pizzové hniezda

 

Suroviny: 400 g polohrubej múky, 400 g hladkej múky, 250 ml mlieka, 20 g čerstvého droždia, 3 PL kr.cukru, 2 ČL soli, 50 g masla, 3 vajcia, 3 PL majonézy

plnka: 250 g diétnej salámy, 200 g eidamu, 1 plechovka kukurice, pizza korenie, malé lečo, kečup

na potretie: 1 vajce, sézam

 

Príprava receptu: Pripravíme si dve misky. Jednu väčšiu a druhú menšiu. Do väčšej si nalejeme mlieko, droždie a asi 1/3 múky. Pridáme cukor a soľ. Premiešame a necháme na teplom mieste kysnúť. Medzi tým si v druhej miske vyšľaháme vajcia, majonézu a rozpustené maslo. Vylejeme do vykysnutej hmoty, vypracujeme, postupne pridáme múku a premiesime - necháme na teplom mieste kysnúť. Vyvaľkáme, potrieme kečupom, posypeme nastrúhanou diétnou salámou, syrom, lečom bez šťavy, kukuricou a posypeme pizza korením. Zrolujeme ako roládu, potrieme vajíčkom môžeme, ale nemusíme posypať sézamom a nakrájame na kolieska. Poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie, ešte necháme chvíľku podkysnúť a pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 ˚C 15-20 minút.

 

 

Syrové osie hniezda

 

Suroviny: 2 šálky ľubovoľnej múky,1 kypriaci prášok,1 ČL soli,1 PL masla,1 PL Hera,1 šálka mlieka, 1 šálka strúhaného syra, olej

 

Príprava receptu: V miske zmiešame múku, kypriaci prášok a soľ. Pridáme rozpustenú Heru s maslom a mliekom. Vypracujeme hladké cesto, ktoré si rozvaľkáme na hrúbku cca 1 cm. Cesto posypeme strúhaným syrom, zrolujeme, nakrájame na kolieska a poukladáme na vymastený plech. .Dáme piecť na asi cca 20 min. pri 160°C.

 

 

Škoricové slimáky s mascarpone

 

Suroviny: 1 šálka teplého mlieka, 1/3 šálky rozpusteného masla, 3 PL vody, 1 ČL vanilkovej esencie, 1 ČL kr. cukru, 3 a 1/3 šálky polohrubej múky, 3 PL kr. cukru, 2 ČL sušeného droždia

plnka: 1 šálka hnedého cukru, 4 ČL škorice, 3 PL masla izbovej teploty

glazúra: 3/4 šálky pr.cukru, 1/2 ČL vanilkovej esencie, 4 ČL mlieka, 2 PL mascarpone

 

Príprava receptu: Do 1/2 šálky mlieka pridáme 1 lyžičku kr. cukru, sušené droždie a necháme vzísť kvások. Zostávajúce teplé mlieko zmiešame s rozpusteným maslom, vanilkou, vodou, pridáme rozšľahané vajíčko a postupne prisypávame múku zmiešanú so soľou, cukrom a úplne na záver pridáme vykysnutý kvások a dôkladne vymiešame. Necháme vykysnúť na teplom mieste. Pripravené cesto na pomúčenej pracovnej doske vyvaľkáme do veľkého obdĺžnika (hrúbka cesta cca 5-7 mm). Maslo dôkladne vyšľaháme spolu s cukrom a škoricou do hladkej hmoty, ktorú natrieme na rozvaľkaný plát cesta. Takto natreté cesto zrolujeme a nakrájame na kúsky široké cca 3 cm. Ukladáme ich na plech, ktorý sme vystlali papierom na pečenie a necháme kysnúť prikryté utierkou cca 40 minút. Pečieme pri teplote 190 stupňov cca 15-20 minút. Kým sa slimáky pečú, pripravíme si glazúru. Mascarpone vyšľaháme spolu s cukrom, mliekom a vanilkovou esenciou. Na upečené slimáky navrstvíme mascarpone krém a zakryjeme ich alobalom na pár minút.

 

 

Pudingové osie hniezda

 

Suroviny: 45 g masla, 125 ml mlieka, 1/2 balenia sušeného droždia, 100 g kr. cukru, 300 g hl.múky, 1 vajce, štipka soli

plnka: 400 ml mlieka, 1 vanilkový pudingový prášok, 3 PL cukru, 120 g čučoriedok

 

Príprava receptu: Suroviny na cesto rukami spracujeme. Zľahka poprášime múkou, prikryjeme utierkou a necháme cca 1,5 hodiny kysnúť. Medzitým si uvaríme puding - 350 ml mlieka dáme variť, vo zvyšnom mlieku rozmiešame pudingový prášok a cukor a vlejeme do vriaceho mlieka. Necháme vychladnúť. Vykysnuté cesto rozvaľkáme na obdĺžnik, potrieme ho vychladeným pudingom, posypeme čučoriedkami, stočíme do tvaru rolády a nakrájame na cca 2 cm plátky - slimáky. Pečieme pri 180 °C dozlatova.

 

 

Prajeme dobrú chuť.

 

Máte vlastné vyskúšané recepty? Budeme radi, ak nám ich pošlete na redakcia@netky.sk a zverejnením sa o ne podelíte s čitateľmi našej stránky.

 


 


 

 



 


 



reklama


Zdroj: netky JH

Foto:  internet



Našli ste chybu, alebo máte tip na zaujímavý článok? Napíšte nám na redakcia@netky.sk

Diskusia

Komentáre


Na tento článok reagovalo
užívatelia: 0 komentáre: 0

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
ZOBRAZIŤ VIAC
loader
loader
Kliknutím zavriete
Obrázok