Odosielam na server ...

Vedeli ste, že na stránke Netky.sk existuje možnosť zobrazovať iba pozitívne správy? Ak nemáte chuť čítať o násilí, ľudskom nešťastí či katastrofách, zapnite si Filter pozitívnych správ a dozviete sa všetko pozitívne, čo sa okolo nás deje.

OK, rozumiem
3. aug. 2020Jerguš
BratislavaBratislava 14°
Biblia
TV program
Moje Netky
Ilustračné foto
Ilustračné foto
08.05.2017 09:00 Gurmán
Osie hniezda pre každého
MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
loader
ZOBRAZIŤ VIAC
08.05.2017 09:00 Gurmán

Osie hniezda pre každého



BRATISLAVA - Osie hniezda môžete pripraviť na rôzne spôsoby. Či už na sladko, alebo na slano je to rýchle a chutné jedlo, s ktorým sa zavďačíte každému. Nechajte sa inšpirovať našimi receptami.


Tvarohové slimáky s hrozienkami

 

Suroviny: 600 g hladkej múky, 1/2 kocky droždia, 240 ml mlieka, 75 g masla, 70 g kr. cukru, 3 vajcia

plnka: 500 g tvarohu, 6 PL kyselej smotany, 8 PL kr.cukru, 1/4 ČL vanilkovej esencie, 1 vajce, 1 citrón, 2/3 hrnčeka hrozienok  

 

Príprava receptu: Mlieko zohrejeme, pridáme cukor. Miešaním ho rozpustíme a pridáme čerstvé droždie. Necháme vykvasiť kvások. V druhej miske zmiešame múku s maslom, pridáme vajíčka, kvások a spracujeme hladké cesto, ktoré necháme na teplom mieste kysnúť cca 1 hodinu. Tvaroh, kyslú smotanu, kr. cukor, vajíčko a vanilkovú esenciu vymiešame v miske do hladka, pridáme nastrúhanú citrónovú kôru a znova premiešame. Hrozienka zalejeme horúcou vodou a necháme ich pol hodiny odstáť. Vykysnuté cesto vyvaľkáme na pomúčenej pracovnej doske do veľkého obdĺžnika, natrieme tvarohovú plnku, poukladáme hrozienka a zrolujeme. Nakrájame na kúsky. Poukladáme na plech vystlaný s papierom na pečenie. Pripravené slimáky necháme ešte 15 min. oddychovať pod utierkou. Pečieme pri 190 stupňoch cca 30 min.

 

 

Pizzové hniezda

 

Suroviny: 400 g polohrubej múky, 400 g hladkej múky, 250 ml mlieka, 20 g čerstvého droždia, 3 PL kr.cukru, 2 ČL soli, 50 g masla, 3 vajcia, 3 PL majonézy

plnka: 250 g diétnej salámy, 200 g eidamu, 1 plechovka kukurice, pizza korenie, malé lečo, kečup

na potretie: 1 vajce, sézam

 

Príprava receptu: Pripravíme si dve misky. Jednu väčšiu a druhú menšiu. Do väčšej si nalejeme mlieko, droždie a asi 1/3 múky. Pridáme cukor a soľ. Premiešame a necháme na teplom mieste kysnúť. Medzi tým si v druhej miske vyšľaháme vajcia, majonézu a rozpustené maslo. Vylejeme do vykysnutej hmoty, vypracujeme, postupne pridáme múku a premiesime - necháme na teplom mieste kysnúť. Vyvaľkáme, potrieme kečupom, posypeme nastrúhanou diétnou salámou, syrom, lečom bez šťavy, kukuricou a posypeme pizza korením. Zrolujeme ako roládu, potrieme vajíčkom môžeme, ale nemusíme posypať sézamom a nakrájame na kolieska. Poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie, ešte necháme chvíľku podkysnúť a pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 ˚C 15-20 minút.

 

 

Syrové osie hniezda

 

Suroviny: 2 šálky ľubovoľnej múky,1 kypriaci prášok,1 ČL soli,1 PL masla,1 PL Hera,1 šálka mlieka, 1 šálka strúhaného syra, olej

 

Príprava receptu: V miske zmiešame múku, kypriaci prášok a soľ. Pridáme rozpustenú Heru s maslom a mliekom. Vypracujeme hladké cesto, ktoré si rozvaľkáme na hrúbku cca 1 cm. Cesto posypeme strúhaným syrom, zrolujeme, nakrájame na kolieska a poukladáme na vymastený plech. .Dáme piecť na asi cca 20 min. pri 160°C.

 

 

Škoricové slimáky s mascarpone

 

Suroviny: 1 šálka teplého mlieka, 1/3 šálky rozpusteného masla, 3 PL vody, 1 ČL vanilkovej esencie, 1 ČL kr. cukru, 3 a 1/3 šálky polohrubej múky, 3 PL kr. cukru, 2 ČL sušeného droždia

plnka: 1 šálka hnedého cukru, 4 ČL škorice, 3 PL masla izbovej teploty

glazúra: 3/4 šálky pr.cukru, 1/2 ČL vanilkovej esencie, 4 ČL mlieka, 2 PL mascarpone

 

Príprava receptu: Do 1/2 šálky mlieka pridáme 1 lyžičku kr. cukru, sušené droždie a necháme vzísť kvások. Zostávajúce teplé mlieko zmiešame s rozpusteným maslom, vanilkou, vodou, pridáme rozšľahané vajíčko a postupne prisypávame múku zmiešanú so soľou, cukrom a úplne na záver pridáme vykysnutý kvások a dôkladne vymiešame. Necháme vykysnúť na teplom mieste. Pripravené cesto na pomúčenej pracovnej doske vyvaľkáme do veľkého obdĺžnika (hrúbka cesta cca 5-7 mm). Maslo dôkladne vyšľaháme spolu s cukrom a škoricou do hladkej hmoty, ktorú natrieme na rozvaľkaný plát cesta. Takto natreté cesto zrolujeme a nakrájame na kúsky široké cca 3 cm. Ukladáme ich na plech, ktorý sme vystlali papierom na pečenie a necháme kysnúť prikryté utierkou cca 40 minút. Pečieme pri teplote 190 stupňov cca 15-20 minút. Kým sa slimáky pečú, pripravíme si glazúru. Mascarpone vyšľaháme spolu s cukrom, mliekom a vanilkovou esenciou. Na upečené slimáky navrstvíme mascarpone krém a zakryjeme ich alobalom na pár minút.

 

 

Pudingové osie hniezda

 

Suroviny: 45 g masla, 125 ml mlieka, 1/2 balenia sušeného droždia, 100 g kr. cukru, 300 g hl.múky, 1 vajce, štipka soli

plnka: 400 ml mlieka, 1 vanilkový pudingový prášok, 3 PL cukru, 120 g čučoriedok

 

Príprava receptu: Suroviny na cesto rukami spracujeme. Zľahka poprášime múkou, prikryjeme utierkou a necháme cca 1,5 hodiny kysnúť. Medzitým si uvaríme puding - 350 ml mlieka dáme variť, vo zvyšnom mlieku rozmiešame pudingový prášok a cukor a vlejeme do vriaceho mlieka. Necháme vychladnúť. Vykysnuté cesto rozvaľkáme na obdĺžnik, potrieme ho vychladeným pudingom, posypeme čučoriedkami, stočíme do tvaru rolády a nakrájame na cca 2 cm plátky - slimáky. Pečieme pri 180 °C dozlatova.

 

 

Prajeme dobrú chuť.

 

Máte vlastné vyskúšané recepty? Budeme radi, ak nám ich pošlete na redakcia@netky.sk a zverejnením sa o ne podelíte s čitateľmi našej stránky.

 


 


 

 



 


 



reklama


reklama


Kríza, ktorú priniesol koronavírus, nás silno zasiahla. Vopred ďakujeme každému, kto zašle hoci len niekoľko centov na náš účet SK30 7500 0000 0040 2698 9329 Pomôžete tak ľudom, ktorí už roky pracujú pre vás, našich čitateľov, a to aj napriek nižšiemu platu či predĺženému pracovnému času.


Zdroj: netky JH

Foto:  internet



Našli ste chybu, alebo máte tip na zaujímavý článok? Napíšte nám na redakcia@netky.sk

Diskusia

Komentáre


Na tento článok reagovalo
užívatelia: 0 komentáre: 0

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
ZOBRAZIŤ VIAC
NAJČÍTANEJŠIE
ZOBRAZIŤ VIAC
loader
loader
Kliknutím zavriete
Obrázok