Osemfinále Ligy Majstrov: Real Madrid proti Schalke, šlágrom City vs. Barca

NETKY.SK • 15 December 2014, 12:31 • 2 min
Osemfinále Ligy Majstrov: Real Madrid proti Schalke, šlágrom City vs. Barca

NYON - Súperom obhajcu trofeje Realu Madrid v osemfinále futbalovej Ligy majstrov 2014/2015 bude Schalke 04 Gelsenkirchen. O zložení osemfinálových dvojíc rozhodol pondelňajší žreb vo švajčiarskom Nyone, sídle Európskej futbalovej únie (UEFA). Šlágrom osemfinále bude duel anglického majstra Manchestru City z FC Barcelona, zaujímavými dvojicami sú aj Juventus Turín - Borussia Dortmund, resp. Paríž Saint-Germain - Chelsea Londýn.

slovakia

left justify in out

V osudí bolo sedem bývalých šampiónov, 4 kluby z Nemecka, tri zo Španielska a Anglicka, dva z Francúzska, po jednom z Talianska, Švajčiarska, Portugalska a Ukrajiny. Do osemfinále postúpili víťazi ôsmich základných skupín a mužstvá z 2. miest. Slovenskí futbalisti v kluboch osemfinalistov nemajú zastúpenie, v skupine tohtoročnej edície si zahral kapitán Slovenska Martin Škrtel, jeho FC Liverpool ale nepostúpil na úkor "bieleho baletu", resp. švajčiarskeho šampióna FC Bazilej z B-skupiny.
      

Barcelona s Manchestrom City narazili na seba v osemfinále aj v minulej sezóne, po výsledkoch 2:0 vonku a 2:1 doma postúpili ďalej Katalánci. "Manchester City má skvelý tím, bude to veľmi náročné. Je to úradujúci anglický majster, ktorý chce konečne výraznejšie preraziť aj v pohárovej Európe, o to bude nebezpečnejší. Dôležité bude uhrať priaznivý výsledok v úvodnom zápase vonku," povedal po žrebe do kamier Eurosportu športový riaditeľ Barcelony Andoni Zubizaretta.
      

Aj v súboji medzi Schalke a Realom pôjde o osemfinálovú reprízu. Španieli postúpili na jar do štvrťfinále suverénnym spôsobom, keď v Gelsenkirchene vyhrali 6:1 a na Santiago Bernabeu 3:1. "V minulej sezóne sme cez Schalke poľahky prešli do štvrťfinále, no každý zápas je iný. Bundesliga je skvelá súťaž. Sme síce favoritmi, no musíme k tomu pristúpiť s pokorou. Hrá sa 90 minúť. Stačí, keď dostanete nešťastný gól a všetko sa môže skomplikovať," reagoval bývalý skvelý útočník "bieleho baletu" Emilio Butruageňo.
      

Juventus s Dortmundom narazili na seba vo finále LM v roku 1997, zo zisku trofeje sa po víťazstve 3:1 tešil vestfálsky tím. "Bolo to nezabudnuteľné finále. Teraz to vidím 50:50, je to otvorené. Juventus patrí roky medzi taliansku špičku, my sa v tejto sezóne v domácej lige trápime. Žreb mohol dopadnúť lepšie aj horšie, no teraz je o tom zbytočné špekulovať," povedal šéf Borussie Hans-Joachim Watzke. Pavel Nedvěd, športový riaditeľ Juventusu, po žrebe pre uefa.com poznamenal: "Musíme sa mať na pozore, pretože Dortmund má vo svojom strede veľa mladých, talentovaných hráčov. Mohlo to dopadnúť pre nás aj horšie, v osudí boli Bayern Mníchov či Real Madrid. Očakávam vyrovnané zápasy. Ja som veľkým fanúšikom trénera Jürgena Kloppa a som zvedavý, ako dopadne naša konfrontácia so špičkovým bundesligistom."
      

Bayern Mníchov dostal ukrajinský Šachtar Doneck a bude proti nemu favoritom, člen exekutívy Bavorov Andreas Jung však varuje pred podcenením ukrajinského tímu. "Proti Šachtaru sme zatiaľ nehrali, no nečakajú nás jednoduché zápasy. V útoku majú skvelého Luiza Adriana. Sme papierovým favoritom, ale rozhodovať sa bude na ihrisku." Stredopoliar Šachtaru Taras Stepanenko považuje duely s Bayernom za veľkú výzvu. "Bayern je najsilnejším klubom v Európe, má vo svojom strede množstvo hviezd. Doposiaľ nám proti bundesligistom v európskych klubových súťažiach ruže príliš nekvitli. Proti Borussi sme v minulej sezóne doma nehrali zle, no napokon sme iba remizovali a vonku sme ťahali za kratší koniec." Paríž vypadol vlani s Chelsea vo štvrťfinále, keď po výhre v Parku princov 3:1 prehral na Stamford Bridge 0:2.
     

Ďalšími dvojicami sú Bayer 04 Leverkusen - Atletico Madrid, Arsenal Londýn - AS Monaco a FC Bazilej - FC Porto.

 

img
      

Pri žrebe, ktorý riadil generálny sekretár UEFA Gianni Infantino, riaditeľ UEFA pre súťaže Giorgio Marchetti a ambasádor finále Karl-Heinz Riedle, platili dve pravidlá. Nemohli na seba naraziť dva kluby z jednej krajiny a zároveň tie tímy, ktoré postúpili medzi šestnástku najlepších zo spoločnej skupiny. Nasadenými mužstvami (víťazi skupín) boli Atletico Madrid, obhajca Real Madrid, AS Monaco, Borussia Dortmund, Bayern Mníchov, FC Barcelona, Chelsea Londýn a FC Porto. Nenasadenými tímami boli druhí v tabuľkách základných skupín Juventus Turín, FC Bazilej, Bayer 04 Leverkusen, Arsenal Londýn, Manchester City, Paríž Saint-Germain, Schalke 04 Gelsenkirchen a Šachtar Doneck. Víťazi skupín majú v odvete výhodu domáceho prostredia.
      

Prvé zápasy osemfinále sa budú hrať 17.-18. a 24.-25. februára budúceho roka, odvety potom 10.-11. a 17.-18. marca. Finále sa uskutoční v sobotu 6. júna v na Olympijskom štadióne v Berlíne.

Žreb osemfinále Ligy majstrov 2014/2015:
Paríž Saint-Germain - Chelsea Londýn
Manchester City - FC Barcelona
Bayer 04 Leverkusen - Atletico Madrid
Juventus Turín - Borussia Dortmund
Schalke 04 Gelsenkirchen - Real Madrid
Šachtar Doneck - Bayern Mníchov
Arsenal Londýn - AS Monaco
FC Bazilej - FC Porto

 

Osemfinálový program:      

prvé zápasy (začiatok o 20.45):      

utorok 17. februára:      

Paríž St. Germain  - Chelsea Londýn      

Šachtar Doneck - Bayern Mníchov      

streda 18. februára:      

FC Schalke 04  - Real Madrid      

FC Bazilej - FC Porto      

utorok 24. februára:     

Manchester City  - FC Barcelona      

Juventus Turín  - Borussia Dortmund      

streda 25. februára:      

Bayer Leverkusen  - Atletico Madrid      

Arsenal Londýn - AS Monaco
      

odvetné zápasy (začiatok o 20.45):      

10. marca:      

Real Madrid - FC Schalke 04      

FC Porto - FC Bazilej      

11. marca:      

Chelsea Londýn - Paríž St. Germain      

Bayern Mníchov - Šachtar Doneck      

17. marca:      

Atletico Madrid - Bayer Leverkusen      

AS Monaco - Arsenal Londýn      

18. marca:     

FC Barcelona - Manchester City      

Borussia Dortmund - Juventus Turin  



kalendár žrebov LM 2014/2015:
20. marca 2015: žreb štvrťfinále (Nyon)
24. apríla: žreb semifinále a finále (Nyon)
zápasový kalendár LM 2014/2015:
17.-18. a 24.-25. februára 2015: 1. zápasy osemfinále
10.-11. a 17.-18. marca: odvety osemfinále
14.-15. apríla: 1. zápasy štvrťfinále
21.-22. apríla: odvety štvrťfinále
5.-6. mája: 1. zápasy semifinále
12.-13. mája: odvety semifinále
6. júna: finále (Berlín, Olympijský štadión)




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona