Osemdňová ofenzíva sýrskych povstalcov usmrtila už najmenej 74 civilistov

NETKY.SK • 6 November 2016, 09:22 • 2 min
Osemdňová ofenzíva sýrskych povstalcov usmrtila už najmenej 74 civilistov

BEJRÚT/ALEPPO - Osemdňová ofenzíva sýrskych povstalcov zameraná na časť severného mesta Aleppo, kontrolovanú vládou, usmrtila už najmenej 74 civilistov vrátane 25 detí. Oznámila to dnes opozičná organizácia Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR), na ktorú sa odvolala tlačová agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Povstalci spustili ofenzívu pred ôsmimi dňami v nádeji, že prelomia obliehanie východnej časti Aleppa vládnymi silami, ktoré trvá dlhé mesiace. Východ mesta zažíva niekoľko mesiacov aj ničivé nálety sýrskej armády a ruských lietadiel. Povstalci dobyli štvrť na okraji Aleppa a neďalekú dedinu.


Sýrska armáda uviedla, že za prvé tri dni povstaleckej ofenzívy zahynulo vyše 80 ľudí. Agentúra AP zatiaľ nemala možnosť uviesť do súladu rozdielne údaje.


Organizácie na ochranu ľudských práv a OSN ostro kritizovali povstalcov za ostreľovanie západného Aleppa, ktoré si už vyžiadalo množstvo životov civilistov. Takáto ostrá kritika bola dosiaľ adresovaná väčšinou vláde a jej spojencom, ktorí sú obviňovaní z bezhlavého ostreľovania a náletov.

 

Do vôd Stredozemného mora priplávala ruská lietadlová loď Admirál Kuznecov a smeruje k sýrskemu pobrežiu. To naznačuje, že Moskva má zrejme v úmysle vystupňovať svoje operácie v krajine.


 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies