Osem mŕtvych a 20 zranených pri útoku na vojenskú prehliadku

NETKY.SK • 22 September 2018, 11:31 • 2 min
Osem mŕtvych a 20 zranených pri útoku na vojenskú prehliadku

Teherán - Najmenej osem členov elitných iránskych revolučných gárd zahynulo a 20 ďalších ľudí utrpelo zranenia pri útoku ozbrojencov, ktorí v sobotu zaútočili na vojenskú prehliadku v meste Ahváz na juhozápade Iránu.

slovakia

left justify in out

Štátna tlačová agentúra najprv uviedla, že medzi zranenými je aj jedna žena a jedno dieťa. Minister zahraničných vecí Mohammad Džavád Zaríf však neskôr tweetoval, že medzi obeťami je viacero detí, dokonca aj novinári.

Z útoku šéf iránskej diplomacie obvinil štáty blízkovýchodného regiónu a ich "pánov z USA" a varoval, že Teherán pohotovo a presvedčivo zareaguje.

Zaríf dodal, že ozbrojenci boli "teroristi naverbovaní, vycvičení, vyzbrojení a zaplatení zahraničným režimom". 

Štátna televízia opísala najskôr útočníkov ako "takfírí", čo je pojem, ktorým sa v šiitskom Iráne donedávna označovali militanti teroristickej sunnitskej organizácie Islamský štát.

Polooficiálna tlačová agentúra blízka revolučným gardám neskôr spresnila, že útok vykonali dvaja muži v uniformách farby kaki na motocykli.

Takfírí je výraz všeobecne poukazujúci - tak v arabčine, ako aj v perzštine - na extrémistických sunnitských moslimov, ktorí obviňujú ostatných moslimov z neverectva.

Iránska tlačová agentúra spresnila, že cieľom atentátnikov v mestskom parku, kde sa vojenská prehliadka konala, boli príslušníci iránskych revolučných gárd. Ahváz je hlavným mestom provincie Chúzestán, ležiacej pri hraniciach s Irakom.

Útočníkom sa z miesta činu podarilo ujsť no bezpečnostné jednotky ich začali prenasledovať.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Gabriela halmova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona