Osem irackých kresťanov sa z Česka vráti do vlasti

NETKY.SK • 6 Apríl 2016, 18:11 • 2 min
Osem irackých kresťanov sa z Česka vráti do vlasti

PRAHA - Osem kresťanských utečencov z Iraku, ktorí našli dočasné útočisko v Českej republike, sa vo štvrtok vráti do vlasti. Informoval o tom Nadačný fond Generace 21, ktorého projekt presídľovania irackých kresťanských utečencov do ČR nedávno pozastavil český minister vnútra Milan Chovanec.

slovakia

left justify in out

Predchádzalo tomu rozhodnutie iných 25 Iračanov, ktorí sa po tom, čo dostali v ČR azyl, rozhodli požiadať o vrátenie cestovných dokumentov a stratili tak štatút azylantov. Počas uplynulého víkendu sa skupina umiestnená dočasne v rekreačnom zariadení Okrouhlík pri Jihlave vydala ilegálne do Nemecka, kde ich najskôr zadržala tamojšia polícia aj s vodičmi autobusu, ktorých neskôr prepustila na slobodu.


Iračania požiadali o azyl aj v Nemecku, a to napriek tomu, že tak už predtým urobili v ČR. Nemecko-české rokovania o ďalšom osude tejto skupiny utečencov zatiaľ nedospeli k riešeniu, nevedno tak, či ich Nemecko vráti do ČR. Ak by sa tak stalo, čaká ich tam zadržanie a vrátenie do Iraku.


Informovali o tom dnes české elektronické médiá. Do vlasti sa vo štvrtok cez Prahu a Istanbul vracia päť dospelých a tri deti, ktorí boli umiestnení v Brne. Motívom ich návratu je clivota prarodičov po rodnej krajine. Zvyšných 16 utečencov z Iraku chce zostať v Brne, kde do 14. apríla môžu zostať v jednom z hotelov, potom dostanú bytové jednotky.


Pozastaveným projektom presídľovania irackých kresťanských utečencov do ČR, ktorých krajina prijala zatiaľ 89 z plánovaných 150, by sa mala čoskoro zaoberať vláda ČR.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies