FOTO Oscary sú rozdané: DiCaprio získal konečne vytúženú sošku!

NETKY.SK • 29 Február 2016, 17:26 • 2 min
FOTO Oscary sú rozdané: DiCaprio získal konečne vytúženú sošku!

LOS ANGELES - V americkom Los Angeles sa v noci nadnes konal 88. ročník odovzdávania filmových cien Oscar, ktoré udeľuje Akadémia filmových umení a vied.

slovakia

left justify in out

Najlepšou snímkou sa stala dráma z prostredia žurnalizmu Sledovačka režiséra Thomasa McCarthyho. Film spracúva skutočný príbeh investigatívnych novinárov, ktorí odhalili sexuálne zneužívanie katolíckymi kňazmi v Bostone. Sledovačka získala Oscara aj za najlepší pôvodný scenár.

 


Najlepším cudzojazyčným titulom sa stal maďarský film Saulov syn režiséra Lászlóa Nemesa o osude žida v nacistickom tábore. Ide o druhého Oscara pre maďarskú kinematografiu, píše agentúra DPA.

 

"Chcem sa o túto cenu podeliť s Gézom Röhrigom, mojím hlavným hercom, a úžasným štábom a ostatnými hercami, ktorí verili tomuto projektu, keď mu nikto iný neveril. Viete, aj v tých najtemnejších hodinách ľudstva v nás môže byť vnútorný hlas, ktorý nám umožní zostať ľuďmi. To je nádej tohto filmu," László Nemes, režisér snímky Saulov syn, ktorú vyhlásili za najlepší cudzojazyčný film. 

 

Zmŕtvychvstanie, epický film o prežití v drsnej horskej prírode z dielne režiséra Alejandra Gonzáleza Iňárritua, získal tri ocenenia: za réžiu, kameru a najlepší mužský herecký výkon v hlavnej úlohe pre Leonarda DiCapria, pre ktorého je to prvý Oscar. 

 

img

 

"V našom filme je pasáž, kde Glass vraví svojmu synovi-miešancovi: 'Oni ťa nepočúvajú, vidia iba farbu tvojej pokožky'. Naša generácia má teraz úžasnú príležitosť skutočne sa oslobodiť od všetkých predsudkov a kmeňového zmýšľania a zaistiť raz a navždy, že farba pokožky sa stane rovnako nepodstatnou ako dĺžka našich vlasov," Alejandro González Iňárritu, ktorý dostal Oscara za réžiu filmu Revenant Zmŕtvychvstanie. 

 

Ojedinelý rekord zaznamenal i kameraman tohto filmu Emmanuel Lubezki, ktorý sa stal držiteľom Oscara po tretí rok za sebou.

 

"Revenant Zmŕtvychvstanie je produktom neúnavnej snahy neuveriteľného štábu a hercov, s ktorými som pracoval. Ako prvý je to môj brat v tomto snažení, pán Tom Hardy. Tom, tvoj úžasný talent pred kamerou môže prekonať iba tvoje priateľstvo mimo kamier. Pán Alejandro Iňárritu, ako sa história kinematografie vyvíja, ty si si v uplynulých dvoch rokoch do nej prerazil svoju stopu. Máš neskutočný talent. ... A nakoniec chcem povedať toto: Nakrúcanie Revenanta bolo o vzťahu človeka k prírodnému svetu, svetu, ktorý sme všetci vlani pocítili ako najhorúcejší rok od začiatku monitorovania teploty. Náš štáb sa musel presunúť na južný cíp tejto planéty, len aby sme našli sneh. Klimatická zmena je skutočnosť a deje sa práve teraz. Je to tá najnaliehavejšia hrozba, ktorej čelíme, a preto musíme postupovať spoločne a prestať prokrastinovať. Musíme podporovať lídrov na celom svete, ktorí nezastupujú veľké korporácie a veľkých znečisťovateľov životného prostredia, ale tých, ktorí hovoria v mene ľudskosti, pôvodných obyvateľov a miliárd a miliárd chudobných ľudí, ktorých sa tieto zmeny dotknú najviac, v mene našich detí a tých, ktorých hlasy umlčala politika chamtivosti. Neberme túto planétu ako samozrejmosť. Ja dnešný večer neberiem ako samozrejmosť. Veľmi pekne vám ďakujem," Leonardo DiCaprio, ktorého za výkon v snímke Revenant Zmŕtvychvstanie vyhlásili za najlepšieho herca v hlavnej úlohe. 
 

 

 

Cenu za najlepší mužský herecký výkon vo vedľajšej úlohe získal Mark Rylance za stvárnenie postavy skutočného sovietskeho špióna Rudolfa Abela v thrilleri režiséra Stevena Spielberga Most špiónov, odohrávajúcom sa v období studenej vojny. Za favorita v tejto kategórii bol považovaný Sylvester Stallone za stvárnenie starnúceho boxerského trénera vo filme Creed.

 

"Vždy som zbožňoval príbehy, počúvať ich, sledovať ich, byť v nich. Takže mať príležitosť pracovať s jedným z najúžasnejších rozprávačov tejto doby, Stevenom Spielbergom, bola pre mňa obrovská pocta. A na rozdiel od niektorých lídrov, s ktorými máme v tieto dni do činenia, Steven vedie ľudí s takou láskou, že sú okolo neho pri nakrúcaní vždy iba majstri každého remesla a v neposlednom rade Tom Hanks. Ľudia ma zastavujú na ulici a pýtajú sa ma, či hrať po boku Toma Hanksa pomáha. Odpoveď je, samozrejme, áno," Mark Rylance, Najlepší herec vo vedľajšej úlohe za výkon vo filme Most špiónov. 

 

Najlepšou herečkou v hlavnej úlohe sa stala Brie Larsonová za stvárnenie unesenej matky, ktorá v snímke Izba predstavuje svojmu synovi vonkajší svet. Sošku za najlepší ženský herecký výkon vo vedľajšej úlohe vo filme Dánske dievča si odniesla švédska herečka Alicia Vikanderová.

 

"V prvom rade ďakujem Akadémii. Chcem začať zoširoka, pretože na tvorbe filmov mám rada to, koľko ľudí je k tomu treba. Takže chcem najprv spomenúť festival Telluride a Torontský filmový festival, kde nám dali šancu. Ďalej chcem poďakovať distribučnej spoločnosti A24, ktorá tento film ukázala svetu, nášmu režisérovi Lennymu Abrahamsonovi, ktorý je absolútne úžasný, (scenáristke, pozn. SITA) Emme Donoghue, ktorá tento svet vytvorila, Jacobovi Tremblaymu, môjmu filmovému partnerovi v každom ohľade, môjmu životnému partnerovi Alexovi Greenwaldovi, mojim rodičom, agentovi, manažérovi ... mojim priateľom a rodine. Ďakujem každému, kto sa podieľal na tomto filme, a všetkým, ktorí si ho pozreli. Ďakujem fanúšikom a návštevníkom kín. Ďakujem, že chodíte do kina na naše filmy. Vážim si to," Brie Larson, víťazka v kategórii Najlepší ženský herecký výkon v hlavnej úlohe za snímku Izba. 

 

img

 

Držiteľom najvyššieho počtu Oscarov sa stal počas slávnostného večera akčný film Mad Max: Zbesilá cesta. Všetkých šesť ocenení si odniesol v technických kategóriách.

 

 

Svojho prvého regulárneho Oscara v kategórii najlepšia hudba získal za western Osem hrozných režiséra Quentina Tarantina taliansky skladateľ Ennio Morricone, ktorému už v roku 2007 akadémia udelila zlatú sošku za celoživotné dielo. Tento 87-ročný bard filmovej hudby sa v piatok dočkal aj odhalenia svojej hviezdy na Hollywoodskom chodníku slávy.

 

"Ďakujem Akadémii za toto prestížne ocenenie. Chcem vzdať poctu ostatným nominovaným a predovšetkým váženému Johnovi Williamsovi. Neexistuje dobrý soundtrack bez dobrého filmu, ktorý ho inšpiruje. Chcem poďakovať Quentinovi Tarantinovi, že si ma vybral, Harveymu Weinsteinovi a celému tímu, ktorý vytvoril tento výnimočný film. Túto cenu venujem mojej manželke Marii," taliansky hudobný skladateľ Ennio Morricone, držiteľ Oscara za hudbu k filmu Osem hrozných. 

 

Najlepšou skladbou sa stala Writing's on the Wall z bondovky Spectre. Oscara za ňu si prebral spevák Sam Smith spoločne so skladateľom Jimmym Napesom.

 

img

 

Galavečer v losangeleskom divadle Dolby Theatre moderoval černošský herec Chris Rock. V rámci podujatia vystúpili hudobníci Harold Wheeler, Sam Smith, The Weeknd, Dave Grohl a Lady Gaga, ktorá si za predvedenie nominovanej skladby Til It Happens to You vyslúžila búrlivé ovácie. S príhovorom vystúpil aj americký viceprezident Joe Biden.

 

img

 

img

Slávnostnému podujatiu predchádzala verejná diskusia o rasizme v Hollywoode, ktorú rozpútalo zaradenie iba niekoľkých nebelošských umelcov do oscarových kategórií, a to už po druhý rok po sebe.

 

Akadémia filmových umení a vied pozostáva z približne 6200 členov. Celkový počet súťažných kategórií je 24. Oscary sa udeľujú od roku 1929.

 

 

 


Prehľad víťaziek a víťazov v 88. ročníku udeľovania cien americkej Akadémie filmových umení a vied 
Najlepší film (nominovaní sú producenti): Spotlight 
Najlepší mužský herecký výkon v hlavnej úlohe: Leonardo DiCaprio - Revenant Zmŕtvychvstanie 
Najlepší mužský herecký výkon vo vedľajšej úlohe: Mark Rylance - Most špiónov 
Najlepší ženský herecký výkon v hlavnej úlohe: Brie Larson - Izba 
Najlepší ženský herecký výkon vo vedľajšej úlohe: Alicia Vikander - Dánske dievča 
Réžia: Alejandro González Iňárritu - Revenant Zmŕtvychvstanie 
Adaptovaný scenár: Adam McKay, Charles Randolph - Stávka na neistotu 
Pôvodný scenár: Tom McCarthy, Josh Singer - Spotlight 
Najlepší cudzojazyčný film: Maďarsko: Saulov syn (réžia: László Nemes) 
Najlepší dokumentárny film: Amy 
Animovaný film: V hlave 
Najlepšia pôvodná filmová pieseň: Writing's On The Wall - z filmu Spectre (Sam Smith, Jimmy Napes) 
Najlepšia pôvodná filmová hudba: Osem hrozných - Ennio Morricone 
Kamera: Revenant Zmŕtvychvstanie - Emmanuel Lubezki 
Kostýmy: Mad Max: Zbesilá cesta - Jenny Beavan 
Masky: Mad Max: Zbesilá cesta - Lesley Vanderwalt, Elka Wardega a Damian Martin 
Strih: Mad Max: Zbesilá cesta - Margaret Sixel 
Výprava: Mad Max: Zbesilá cesta - Colin Gibson a Lisa Thompson 
Zvuk - strih: Mad Max: Zbesilá cesta - Mark Mangini a David White 
Zvuk - mix: Mad Max: Zbesilá cesta - Chris Jenkins, Gregg Rudloff a Ben Osmo 
Vizuálne efekty: Ex Machina - Andrew Whitehurst, Paul Norris, Mark Ardington a Sara Bennett 
Najlepší krátky animovaný film: Historia De Un Oso (Bear Story) 
Najlepší hraný krátky film: Stutterer 
Najlepší krátky dokumentárny film: A Girl in the River: The Price of Forgiveness 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies