Oscarová herečka Sandra Bullocková sa dožíva životného jubilea

NETKY.SK • 25 Júl 2014, 13:53 • 2 min
Oscarová herečka Sandra Bullocková sa dožíva životného jubilea

ARLINGTON/BRATISLAVA - Americká filmová herečka a producentka Sandra Bullocková sa v sobotu 26. júla dožíva 50 rokov.

slovakia

left justify in out

Preslávila sa filmami ako Nebezpečná rýchlosť, Kým si spal alebo Splnený sen. Výkon v poslednej menovanej snímke jej v roku 2010 vyniesol Oscara aj Zlatý glóbus. Za úlohu vo vesmírnej dráme Gravitácia dostala mimoriadnych 70 miliónov dolárov.
     

Sandra Annette Bullocková sa narodila 26. júla 1964 v meste Arlington v americkom štáte Virginia. Je dcérou učiteľa spevu a opernej speváčky. Spoločne s rodičmi a mladšou sestrou vyrastala striedavo v Nemecku a v Spojených štátoch amerických. Už v ranom detstve sa zžila s umeleckým prostredím. Väčšinu voľného času trávila v divadle sledovaním matkiných operných vystúpení, neskôr začala chodiť do detského speváckeho krúžku. Počas štúdia na strednej škole vo Washingtone navštevovala herecký dramatický súbor, kde údajne patrila k najtalentovanejším žiakom. V roku 1982 začala študovať herectvo na univerzite v Severnej Karolíne. Tri semestre pred promóciou však ambiciózna Bullocková odišla do New Yorku s cieľom stať sa prvotriednou herečkou.
     

Začínala menšími rolami v divadelných predstaveniach a nezávislých filmoch. Po presťahovaní do Los Angeles získala hlavnú úlohu v nie príliš úspešnom televíznom seriáli Working girl (Podnikavé dievča, 1990). V roku 1993 prišla ponuka na hlavnú ženskú rolu v akčnom filme Demolition Man (Demolátor, 1993) po boku Sylvestera Stalloneho a Wesleyho Snipesa. Napriek Bullockovej nepresvedčivému výkonu jej snímka priniesla hlavnú úlohu v ďalšom filme. Tým bol divácky veľmi úspešný thriller Speed (Nebezpečná rýchlosť, 1994), v ktorom Bullocková spoločne s Keanu Reevesom bojujú s teroristami, časom aj s rýchlosťou. Akčný filmový hit spravil zo sympatickej herečky filmovú hviezdu a otvoril jej dvere k ďalším významným úlohám. V dráme The Net (Sieť, 1995) presvedčivo stvárnila mladú ženu nevedomky zapletenú do reťazca podvodov a počítačových machinácii. Nasledovala romantická rodinná komédia While You Were Sleeping (Kým si spal, 1995), pokračovanie Speed 2: Cruise Control (Nebezpečná rýchlosť 2: Zásah, 1997), komédia Miss Congeniality (Miss špeciálny agent, 2000), alebo romantické fantasy The Lake House (Dom pri jazere, 2006).
     

Rok 2009 bol pre Sandru Bullockovú mimoriadne úspešný. Predstavila sa v príjemnej romantickej komédii The Proposal (Návrh, 2009) po boku Ryana Reynoldsa, za ktorú získala nomináciu na Zlatý glóbus. Neskôr si zahrala v životopisnej dráme The Blind Side (Splnený sen, 2009). Výkon Sandry Bullockovej v tejto snímke bol ocenený Oscarom v kategórii Najlepšia herečka v hlavnej úlohe a  Zlatým glóbusom v kategórii Najlepšia herečka v dráme. Nasledoval dobrodružný film Extremely Loud and Incredibly Close (Neuveriteľne hlasno a nesmierne blízko, 2011) a komédia The Heat (Drsňáčky, 2013), ktorá získala pozitívny ohlas kritiky aj značný komerčný úspech.
     

K najaktuálnejším filmom talentovanej herečky patrí veľkolepý vesmírny thriller Gravity (Gravitácia, 2013) režiséra Alfonsa Cuaróna. Bullocková po boku Georga Clooneyho stvárňuje doktorku Ryan Stoneovú na jej prvej misii vo vesmíre, počas ktorej však príde ku katastrofe a doktorka Stoneová sa musí svojpomocne dostať naspäť na Zem. Gravitácia získala množstvo ocenení a po celom svete zarobila okolo 750 miliónov dolárov. Viacerí kritici označili výkon Sandry Bullockovej za najlepší v jej kariére, o čom svedčí aj nominácia na Oscara a Zlatý Glóbus.
     

Osobný život slávnej herečky nesprevádzajú žiadne škandály. V roku 2005 sa vydala za automechanika a majiteľa exkluzívnej automobilovej dielne Jesseho Jamesa, s ktorým sa však po piatich rokoch rozviedla. Od roku 2012 je mamou adoptívneho synčeka Louisa. Sandra Bullocková štedro podporuje charitu, americkému Červenému krížu venovala 1 milión dolárov na pomoc pre príbuzných po páde newyorských dvojičiek, druhýkrát na pomoc ľuďom postihnutých zemetrasením a cunami a naposledy venovala milión dolárov obetiam zemetrasenia na Haiti.
     

Herecký kolega Matthew McConaughey o mladistvo vyzerajúcej herečke povedal: "Jej pôvab spočíva v tom, že muži s ňou chcú chodiť a ženy chcú byť jej najlepšími priateľkami. To je presne Sandy".




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona