Oscara za cudzojazyčný film dostala iránska dráma Odlúčenie Nadera a Simin

NETKY.SK • 27 Február 2012, 07:53 • 2 min
Oscara za cudzojazyčný film dostala iránska dráma Odlúčenie Nadera a Simin

Oscara za cudzojazyčný film dostala iránska dráma Odlúčenie Nadera a Simin - Kultúra Cenu americkej filmovej akadémie, Oscara za najlepší cudzojazyčný film si odniesol iránsky film Odlúčenie Nadera a Simin, ocenený nedávno aj Zlatým glóbusom. Film zobrazu

slovakia

left justify in out

Cenu americkej filmovej akadémie, Oscara za najlepší cudzojazyčný film si odniesol iránsky film Odlúčenie Nadera a Simin, ocenený nedávno aj Zlatým glóbusom. 
      Film zobrazuje manželskú drámu zo súčasného Iránu, fatálny vplyv spoločenských predsudkov a prísneho právneho systému na ľudské osudy a rodinné vzťahy. Muž odmieta opustiť vážne chorého otca, žena bojuje za slobodný život pre dcéru, ktorý si v Iráne nevie predstaviť.
      Režisér filmu Asghar Farhadi v poďakovaní venoval svoje ocenenie iránskemu národu a zmienil iránsku politiku a bohatú kultúru.
      Je to vôbec prvý Oscar pre iránsky film, ktorý mal nomináciu aj v roku 1997 (Children of Heaven), ale vtedy sošku nezískal.
      Tento rok porazil štyroch konkurentov, poľskú drámu z druhej svetovej vojny režisérky Agnieszky Hollandovej V tme, belgický film Býčia šija, izraelskú snímku Footnote (Poznámka) a kanadskú Monsieur Lazhar (Pán Lazar). 
      Vlani si Oscara za najlepší cudzojazyčný film odniesla dánska snímka V lepšom svete režisérky Susanne Bierovej.

Zdroj: TASR/Associated Press



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies