Osborne: Brexit spôsobí zavedenie kontrol na hraniciach Severného Írska

NETKY.SK • 6 Jún 2016, 18:43 • 2 min
Osborne: Brexit spôsobí zavedenie kontrol na hraniciach Severného Írska

DUBLIN - Ak sa britskí voliči v nadchádzajúcom referende rozhodnú pre odchod Británie z Európskej únie, bude medzi Severným Írskom a Írskou republikou nevyhnutné zaviesť hraničné kontroly.

slovakia

left justify in out

Počas návštevy Severného Írska to dnes uviedol britský minister financií George Osborne, ktorého citovala agentúra Reuters.


Írsko a Británia umožňovali na svojich hraniciach po väčšinu minulého storočia voľný pohyb osôb. Ak by sa ale hranica medzi britskou provinciou Severné Írsko a nezávislou Írskou republikou stala po referende vypísanom na 23. júna vonkajšou hranicou EÚ, budú podľa Osborna kontroly osôb a tovaru nevyhnutnosťou.


"Je... nevyhnutné, aby došlo k zmene pravidiel hraničného styku. Tí, čo vedú kampaň za vystúpenie (Británie z EÚ) jednoducho nehovoria ľuďom pravdu," povedal Osborne pred kampaňou za zotrvanie Británie v EÚ, ktorú bude viesť v Severnom Írsku.


Zavedenie pohraničných kontrol by malo nepriaznivý vplyv na vývoz tovaru a služieb zo Severného Írska do Írskej republiky v hodnote 3,6 miliardy libier ročne, čo predstavuje až 37 percent celkového severoírskeho exportu.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies